Клинтън: «Ще докажем, че сме надеждно защитени и можем да влезем в бой с Русия, която ни преследва»

Дата на публикуване: 07 09 2016, 07:07


Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън заяви, че кибератаките срещу САЩ трябва да се оценяват както «всички други атаки». Ако тя стане президент на САЩ, то Вашингтон ще реагира на кибератаките по съответния начин, което не изключва военни действия, съобщи  International Business Times.
IBT: Клинтон пригрозила российским хакерам «военным ответом»

«Като президент ще дам ясно да се разбере, че САЩ ще се отнасят към кибератаките така, както към другите атаки. Ние трябва да сме подготви за сериозни политически, икономически и военни отговори. Имаме намерение да инвестираме в защита на правителствените мрежи и националната инфраструктура. Искам Америка да е лидер при установяване на правилата в киберпространството. Ако с това не се занимаем ние, то ще го направят други», — цитира изданието обръщението на Хилъри Клинтън.

 

 

В речта си пред избирателите от Синсинати, която среща се състоя на 31 август, Клинтън отбеляза нарастващата киберпрестъпност. Изданието припомня, че САЩ подозират руските хакери за взлома на пощенските сървърни на комитета на Демократическата партия на САЩ.

 

 

«Трябва да отговорим на нарастващата  заплаха от страна на такива държави, като Русия, Китай, Иран и Северна Корея. Армията ни трябва да е готова и достатъчно маневрена, за да се противопостави на пълния спектър от заплахи и незабавно да действа във всички области — не само на сушата, във въздуха, морето и космоса, но и в киберпространството. Всички знаете новините. Русия и Китай пробиват всичко. Русия дори проби комитета на Демократичската партия на САЩ, вероятно дори изборните системи в някои щати. Затова трябва да ожесточим играта. Да докажем, че сме надеждно защитени и можем да влезем в бой с тези, които ни преследват», заяви Хилъри Клинтън.

 

 

Отношенията между свръхдържавите продължават да се усложняват заради кибератаките, но американските власти до момента не са класифицирали инцидентите: могат ли те да бъдат приравнени към въоръжено нападение, уточнява изданието.

 

 

Що се отнася до взлома на пощенските сървърни на комитета на Демократическата партия на САЩ, то властта до момента не е обвинила в прав текст Кремъл или президента Путин. В същото време в своята предизборна риторика Клинтън си остава твърдо убедена, че зад тази кибератака стоят именно руски хакери, пише изданието.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;

Добавить комментарий