Територията и влиянието на т.нар. Халифат на ИД постепенно намалява. Това е особено забележимо в Сирия, където от север джихадистите се изтласкват от ислямистите, ориентирани към Турция, а от юг и запад ги притискат правителствените войски.

 

 

Все по-често редовите бойци изоставят позициите си, отстъпвайки под натиска на превъзхождащите ги сили.

 

 

 

Последните операции на ИДИЛ все по-често завършват безславно, с големи загуби от страна на джихадистите.

 

 

Особено забележимо става това в Дейр ез-Зор, където след смяната на сирийското командване правителствените войски активизираха действията си и нанасят поражения на екстремистите.

 

 

 

Последното подобно нападение завърши с разгром на една от бандитските групи и с обкръжаването на друга.

В резултат бойците, отказващи да се предадат, бяха разстреляни от оръдията на ВС на САР.
Всичко гореизброено стана резултат от отличната работа на сирийското разузнаване и успешните действия, изпреварващи противниковите.
В същото време командването на терористите в провинцията действаше по стария шаблонен начин, което доведе до големи загуби.
Ръководството на ИДИЛ, опитвайки се да укрепи позициите си, както и с цел повдигане на рязко спадналия боен дух на бойците си, а и за сплашване на разколебаните, обвини командващия на частите в Дейр ез-Зор в престъпна некомпетентност, която довела до гибелта на множество бойци.
Пред строя на бандитската част главният командир на Халифата в региона Абу Абдулла ал-Menbeiji бе осъден на смърт и екзекутиран в присъствието на своите подчинени.
Той е обвинен в множество грешки, пропуски, довели до провала на настъплението в района на Mouazafeen, в резултат на което над 30 бойци попаднали в капан и не успели да излязат живи от него.
В резултат на бойните действия, в които участвали бойците от 137-а бригада на ВС на САР, бяха завзети богати трофеи и е освободен още един участък от територията на града.
Дейр ез-Зор дълго време се намира под обсада от терористите. Но намиращите се там сирийски бойци не паднаха духом, успешно отразявайки честите атаки на джихадистите, които се опитваха да завземат територията напълно.
След промяна на командния състав и прехвърлянето по въздуха на допълнителни групи специални части, сирийските военни взеха инициативата от противника, нанасяйки му значителни загуби.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;