Държавният департамент на САЩ все повече се опасява за бъдещето на «неголемия, но много важен» Фонд за съдействие на сигурността, който завършва работата си в края на 2017 година. Именно от този Фонд се финансират част от военните програми за Украйна, пише Defense News.

 

 

Фондът финансира проекти на стойност от 3.5 до 80 милиона долара. Той спонсорира програми на обща стойност 208 милиона долара, главно за подготовката и снабдяването на армиите на страните-партньори, отбелязва изданието.

«Идеята на механизма за финансиране от Фонда се заключава в това, че Глобалният резервен фонд за сигурност може оперативно да реагира при възникнали нужди, такива, като финансирането на програма за подготовката на 600 украински военни от Националната гвардия», — подчертава авторът на материала.
За цялото време на съществуването си Фондът е отделил на Украйна 19 милиона долара.
Представители на Пентагона заявяват за необходимостта да се продължи работата на Фонда, но окончателното решение по този въпрос няма да бъде прието скоро, пише изданието.
Фондът за съдействие на сигурността е съвместен проект на Пентагона и Глобалния резервен фонд за сигурност. Той е част от раздел 1207 от закона за националната отбрана, приет през 2012 финансова година, срокът на действие на Фонда е ограничен до края на 2017 година.

 

 

Тагове: ; ; ;