В дните 3 и 4 септември, в навечерието на Съединението на България, българи от цялата страна, се стекоха на поклонение в първопрестолната Плиска- родината на Кирилицата, там където през 681 година хан Аспарух произнася думите » Тук ще бъде България».

 

 

Не е случайно нито мястото, нито времето, в което този порив се събужда като пламъче в душите на малки и големи, за да ги събере в сърцето на България, на мястото където туптят безценните духовни послания и живее споменът за миналото величие на България, за което са се затъжили всички, които пазят тази любов и трепет към родината.

Които ги боли от безпътицата на страната ни днес, като деца останали сами пред лицето на изпитанията, готови с всички сили да пазят святото име на България, отдавайки почит на оставеното наследство.

 

 

Храмът на буквите, там където живее българската азбука събра в «Двора на Кирилицата» ,като деца завърнали се в родния дом родолюбци от цялата страна, на поклонение, за да дадат обещание пред себе си и пред родината си, на едно свещено място, в което витае българския дух. За да поставят началото на традиция, която да напомня за силата на единството.

» По делата ще ги познаете…»

Казват, че всеки човек трябва да направи в живота си поне 3 неща: да построи дом, да засади дърво, да остави поколение.

 

Именно за това в » Дворът на Кирилицата», чийто създател Карен Алексанян, е изпълнил първото- създавайки домът на буквите, се срещнаха синовете и дъщерите на България, за да изпълнят второто- засаждане на дърво: липа- святото дърво на славяните. Засаждането на липа е древна традиция, а една от легендите гласи, че Богородица се спуска от небето, за да си почине в клоните на липата.

 

 

35

 

 

Няколко лъча от България тръгнаха, за да посадят святото дърво, символ на обединението. Мотористи и родолюбци от мото клубовете на «Велика България» и подразделението на » Нощни вълци» София и Варна, представители на Асоциацията на българите по света, гости  от цялата страна, с благословията на Отец Георги от София, пристигнал специално, за да благослови начинанието и да отслужи празничен водосвет, посяха надеждата, вярата и любовта със символичното засаждане на липата,

в » Двора на Кирилицата», като обещание пред великото просветителско дело, докато дървото расте и пуска корени на това свещено място, всяка година  българи и всички останали народи, които пишат на Кирилица да идват на поклонение в богопазения първопрестолен град.

 

 

 

 

34

 

 

 

1

 

 

 

18

 

 

38

 

 

2

 

 

 

10

 

За възвръщането на величието на българския дух и значението на думите род, родина, Плиска, първата историческа столица и духовно огнище, е именно мястото, което да събере и сплоти народа ни. Защото съединението прави силата.

На 2 май 2016 » Двора на Кирилицата» стана на една година. Датата също носи силна символика, тъй като откриването на културно-историческия паметник на българската азбука, се случва на тази знаменателна дата и годишнина (на 2 май 2015 се изпълниха 1150 години от Покръстването на българския народ в православната вяра).

И за това, на мястото от където е тръгнало просветителското дело и вярата ни, става отново притегателен център. Участниците в поклонението и засаждането на липата си пожелаха, да превърнат поклонението в ежегодна традиция,да превърнат 2 май в официален празник, за да не забравяме, че само силната вяра и любовта към традициите си, корените ни, са това което ни прави истински народ.

 

 

 

 

 

А такива деца като малката Елия Будакова, от ОУ » Стефан Караджа», гр. Варна, която носи в себе си истински огнен български дух, закърмена с любов към родината, са нашето бъдеще.

 

 

 

37

 

( Елия Будакова изпълнява композицията » Пътеки към душата на България»)

С благодарности към създателят на това уникално място, Карен Алексанян, който отвори нови пътеките към душата на България и ни припомни, че сме дали нещо на света, преподавайки на всички нас урок по родолюбие- послание на човешката съзидателност, да твори, да оставя след себе си добро и да пази оставеното преди него, за да се събираме и заедно да продължаваме битката за истина и добро.

И да помним винаги: съединението прави силата.

Честит празник!!!

Българска редакция News Front.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;