Разузнаването и правоохранителните органи на САЩ разследват, както те се изразяват, «мащабната тайна операция на Русия в САЩ», чиято цел е занижаването на доверието към предстоящите избори за президент и към политическите институции. Това пише The Washington Post, позовавайки се на официални представители на спецслужбите и конгреса.

Капитолий в Вашингтоне (округ Колумбия)

Изданието посочва, че целта на разследването е да се разберат мащабите и целта на руската кампания, по време на която са употребени кибер средства за разширяване възможностите на Москва за разпространение на дезинформация.

 

 

По-рано американските чиновници обвиняваха руските хакери в съпричастност към взлома на електронната поща на Националния комитет на Демократическата партия, а също в кражба на базата данни на избирателите на два американски щата. Но доказателства за съпричастността на Русия към тези инциденти така и не бяха представени.

 

 

При това, както се отбелязва в статията, сътрудниците на разузнаването продължават «внимателно да следят за въздействието на руската военна операция в  САЩ», но в какво точно се заключава тази операция изданието не отбелязва.

 

 

 

Американски разузнавач, пожелал да остане анонимен, потвърдил факта, че САЩ няма неопровержими доказателства за руските планове за намеса в избирателния процес на страната.

 

 

«Но дори намек за нещо подобно, което може да въздейства върху нашата избирателна система, ще предизвика голяма тревога. Това е ключов момент в нашата демокрация — доверието на хората в избирателната система», — споделя разузнавачът.

Подводная лодка USS George Washington(SSBN-598). Архивное фото

Освен това, позицията, че Русия се опитва да проникне в избирателния процес на САЩ, съвсем не се споделя от всички американски специалисти.

 

 

Бил Банни, работил в Агенцията за национална сигурност 36 години, анализира изтичането на електронните писма на демократите и изложи напълно нова и различна от официалната версия — той отхвърли «руската следа». Това той сподели в интервю за  L’Espresso.

 

 

Според него, «никой не може да свърже руснаците с документите на Националния демократически комитет».

 

 

Бинни счита, че подозрението би трябвало да пада върху човек от самия комитет, симпатизиращ на Бърни Сандърс, който изгуби на предварителните избори от Хилъри Клинтън, или върху някой от самия АНБ, който би искал «да даде урок на Хилъри Клинтън, която със своето безотговорно използване на електронната поща на американското правителство компрометира информацията на високо ниво».

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;