Американското разузнаване и правоохранителните органи търсят следи от предполагаеми секретни операции на Русия в САЩ, при това разузнавателната общност не разполага с преки доказателства за намеса от страна на Русия, пише вестник Washington Post.

Работа за компьютером. Архивное фото

 

Инициатор на разследването е директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клепър.

 

 

Както отбелязва изданието, целта на разследването е да се разберат мащабите и намеренията на руската страна, която е обвинена за взлома на компютърните системи, използвани в предизборната надпревара в САЩ.

 

 

Високопоставен чиновник от разузнаването на САЩ подчертава, че разузнавателната общност не разполага с преки доказателства за намеса от страна на Русия.

Работа за компьютером. Архивное фото

 

«Но дори намекът за някакви въздействащи върху сигурността на нашата избирателна система действия ще предизвика сериозна тревога», — цитира изданието изявлението на събеседника на вестника.

 

 

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че подобни обвинения по адрес на Русия с абсурдни.

 

 

Той отбеляза, че обвиненията към Русия в подкрепа на хакерите, съпричастни към взлома на базата данни на регистрираните американски избиратели, са неоснователни, а руските власти не считат за нужно да им обръщат внимание.

 

Според думите на прессекретаря на Путин, подобни изявления «не се основават на никакви факти, те са напълно голословни».

 

 

 

Тагове: ; ;