Порошенко отказа да прави изменения в Конституцията на Украйна.

 

 

 

47

 

 

 

 

 

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че одобрения като цяло  законопроект за внасяне на изменения в Конституцията в част децентрализация, с норма за особен ред на местно самоуправление в някои райони на бившите Донецка и Луганска области, няма да има без изпълняването на редица точки от минските съглашения, предвиждащи деескалирането на въоръженият конфликт в Донбас.

 

 

 

 

» Второто четене на конституционните изменения, чийто призрак постоянно блуждаеше в тази зала, не се случи, както виждате. И няма и да се случи, докато не узреят съответните условия за това. Всяко решение, уважаеми народни представители, ще зависи изключително от Вас. И без Вас няма да има изменения нито в Конституцията, нито в закона за местните избори за част от Донбас, нито за каквато и да била друга стратегическа стъпка,»- заяви Порошенко на ежегодното обращение към Върховната Рада на Украйна, във вторник.

 

 

 

 

 

Припомняме, че незабавното и всеобхвaтно прекратяване на огъня в отделни райони на Донбас,както и  строгото изпълняване на това, се явява задължително първо условие в Минските съглашения. Обаче » режим тишина», който трябваше да влезе в сила на 15 февруари 2015 година, до сега не е спазван от украинска страна. Украинската армия ежедневно извършва обстрели на мирни градове и села в ДНР и ЛНР. ЛДНР на свой ред се придържа към изпълнението на Минските съглашения.

По такъв начин, Порошенко публично отказа да изпълнява Минските съглашения.

 

 

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;