Руският стратегически бомбардировач Ту-95 има вид на «праисторическо чудовище», но този вид е лъжовен, пише The National Interest.

Тяжелый бомбардировщик-ракетоносец Ту-160. Архивное фото

 

Създаденият още през 1950-те годии Т-95 ( НАТО го нарича Bear — «Мечка») продължава успешно да изпълнява задачите си, защото няма да се намерят много самолети, които могат да преодоляват подобни огромни разстояния със значителен товар на борда.

 

 

Разработеният като отговор на американския В-52, бомбардировач трябва да може да прелита над осем хиляди километра с 12 тона бомби на борда и да порази цели на територията на САЩ. За целта е разработен мощен турбовинтов двигател НК-12, шумен и скъп за обслужване, но точно той прави Ту-95 най-бързият винтов самолет в света.

 

Благодарение на огромния запас от гориво самолетът може да измине във въздуха над 14 хиляди километра. По време на студената война стандартните патрулни полети продължават около 10 часа, но някои Ту-95 извършват два пъти по-дълги полети.

Российский стратегический бомбардировщик Ту-95. Архивное фото

Още през 1960-те години Ту-95 получава нови задачи. Появява се  модификацията Ту-95К, на който слагат крилати ракети с голяма далечина на действие Х-20.

 

 

Задачата на Ту-95 РЦ, снабден със специален радар, е проследяването на американските кораби. Бомбардировачът изпълнявал също «психологически» задачи, демонстрирайки уязвимостта на ВМС на САЩ, отбелязва статията.

 

 

На базата на Ту-95РЦ е създаден Ту-142. Той от своя страна се превръща в база за стратегическите ракетоносци Ту-95МС, които в момента се експлоатират от Русия. След модернизацията те са снабдени с крилати ракети Х-101, 5 500 километра.

 

 

 

На снимката: Крилата ракета се товари на Ту-95 преди бойно излитане за удари по позициите на ИД в Сирия

NI пише, че Ту-95 изпълнява както и преди мисии над Тихия и Атлантическия океани.

 

Стратегический бомбардировщик Ту-95. Архивное фото

«Една от главните му задачи може да се характеризира така: този самолет е създаден, за да троли другите държави», — се казва в статията.

 

 

«Мечките» са забелязани около бреговете на Великобритания, Калифорния, а също недалеко от Япония и Аляска. Това са с наблюдателни мисии, но тяхната основна цел, счита изданието, «e да припомня на другите страни, че Русия, както и преди, е способна да изпраща ядрени бомбардировачи към въздушните пространства на тези държави, на които си поиска».

 

 F/A-18 «Хорнет» съпровожда Ту-95, след като последният облетя самолетоносача «Нимиц»
Макар Ту-95 да не е невидим, а и е уязвим за ПВО отбраната, не е много добре той да се приближава до което и да е място, защото носи крилатите ракети на борда, се подчертава в статията.
«Мечката» е добре приспособена за транспортиране на тежки крилати ракети и внимателно следене на Тихия океан и Атлантика, особено когато незабележимостта не е необходима за мисията», — отбелязва NI.

 

Тагове: ; ;