Барак Обама позволява на другите страни да го въртят на пръста си, заяви експертът по национална сигурност Кейти Макфарланд за  Fox News.

 

 

Според нея, американския президент «го върти на пръста си Путин, руснаците, китайците, севернокорейците, иранците».

 

 

«Стратегията «да се управлява, загърбвайки проблема», към която стратегия се придържа Обама, започна да носи плодове. Нас ни игнорират, с нас се подиграват», — оплаква се Макфарланд.

 

 

 

 Понякога това се проявява в незначителни неща  — например, когато китайците не подадоха стълба на Барак Обама, който пристигна на срещата на G20 в Ханчжоу.
Но това могат да бъдат и твърде важни неща. Макфарланд дава за пример Русия. Според нея, «руснаците фактически казват на САЩ:
«Момчета, ако ни пречите, ще ви бомбардираме».
А Вашингтон няма никакви лостове за натиск, с помощта на които Москва би могла да се «озапти», добавя експертът по американската телевизия.

 

САЩ се самозалъгват, считайки, че играят каквато и да е роля в Близкия Изток, убедена е Макфарланд. Според нея, в Близкия Изток са останали само две страни: едната е Русия и Иран на страната на Асад, втората страна — това е Ислямска държава.

 

 

 

В тази ситуация САЩ са «митичната държава», която иска да се избави и от Асад, и се бори с Ислямска държава.

 

 

«Но в края на краищата ние си стоим там сами, затънали в самия център на гражданската война», — разсъждава експертът.

 

 

Според нея, преговорите с Русия няма да помогнат на САЩ да реши проблема в Близкия Изток независимо от това, кой ще ги води — Обама, държавният секретар Кери или дори «потенциалният президент Клинтън».

 

 

«Руснаците просто оставиха далеко назад в пушилката САЩ с неговата външна политика», — прави изводите си Макфарланд.

 

 

 

 

Тагове: ; ;