Последните стъпки, предприети от премиера на Япония Синдзо Абе, показват, че Токио залага на сътрудничеството с Русия. Asia Times излага причините, подтикнали Абе към активизиране на дипломатическите отношения с Москва.

Владимир Путин на пресс-конференции по итогам саммита Группы двадцати G20 в Ханчжоу

«Независимо от взаимодопълняемостта в икономиките на Русия и Япония, а също общите интереси и проблеми в Далечния Изток, след края на студената война взаимната неприязън между двете страни оставаше в известна степен илюзорна», — се отбелязва в статията.

 

 

Миналия месец Абе направи важни стъпки за стоплянето на отношенията между Москва и Токио. Първо, той създаде ново министерство по въпросите на икономическото сътрудничество с Русия начело със силния икономически министър Хиросига Секо.

 

 

Второ, назначи своя брат Нобуо Киши за държавен министър на външните работи, отговарящ за отношенията с Русия.

 

 

Трето, нареди местните средства за масова информация да отразят готовността на Токио да участва в крупни руски икономически проекти, независимо от «мъртвата точка» по въпроса за Курилските острови.

 

 

При това, пише Asia Times, в основата на икономическото сътрудничество ще бъде принципът, че Русия не може и няма да се отказва от позицията си по териториалния спор. Ден преди срещата с Абе руският президент Путин ясно даде да се разбере, че Москва «няма да търгува с териториите си», макар «много да би искала да намери решение на този проблем».

 

 

Освен икономическите интереси Абе реши да интензифицира отношенията с Москва заради неблагоприятните за Токио геополитически условия.

Япония. Архивное фото

«Ръстът на напрежение в отношенията между Русия и САЩ подтикнаха Москва да започне да строи нова военно-морска база на остров Матуа на Курилските острови. И макар Матуа да не се оспорва от Япония, този факт има важно военно и стратегическо значение, ако отчитаме разполагането там на летище за Ту-22М3, който може да пренася ракети с далечен радиус на действие, а също ракети за атомни подводници», — се казва в статията.

 

 

Сред другите фактори, които споменава изданието са продължаващият военен и икономически подем на Китай, по-тесните връзки между Москва и Пекин, китайско-американският разкол, напрежението в Далечния Изток, а също отслабването на влиянието на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион.

 

 

На този фон призивът на Абе за необходимостта «да се затвори страницата на ненормалната ситуация» доказва, че Русия «може да спечели в играта на покер със САЩ».

 

 

«Политиката на Вашингтон за изолация на Русия се провали», — завършва авторът на материала.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;