Русия и САЩ още не са постигали нови договорености за сътрудничество в Сирия, но възможността да се стигне до споразумение остава, заяви президентът на САЩ Барак Обама по време на съвместната с премиера на Великобритания Тереза Мей пресконференция в Хончжоу, където се провежда срещата на G20.

 

 

Американският лидер коментира, че Москва и Вашингтон са се приближили до споразумение за широкомащабно военно и разузнавателно взаимодействие в Сирия с цел борбата с екстремизма.

 

 

«Считам, че е преждевременно да твърдим, че има ясен път напред. Независимо от това пред нас съществува възможността да постигнем определен прогрес», — каза той.

 

 

Според Обама, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери, които също се намират в Ханчжоу, «работят денонощно», опитвайки се отстранят последните противоречия, възпрепятстващи подписването от Москва и Вашингтон на нови споразумения за Сирия.

 

 

Обама каза, че «страните все още не са стигнали до желаната цел», добавяйки, че САЩ подхождат към диалога с «определен скептицизъм». Според него, САЩ имат с Русия «сериозни разногласия» по отношение на това: кои страни следва да се подкрепят в Сирия.

 

 

 

Тагове: ; ;