Единственото, което държи САЩ по-далеч от рецесията, това е потребителят, но американската икономика няма да се задържи дълго на повърхността, заяви в своето обръщение към клиентите на банката аналитикът на Societe Generale Алберт Едуардс, пише Business Insider.

Доллары США. Архивное фото

Според думите на аналитика, икономиката на САЩ е с толкова бавни темпове, че е близка до скоростта на пълен срив, а занижаването на прозводственото инвестиране и печалбата показва, че рецесията вече чука на вратата. Единственото, което поддържа американската икономика — това е нивото на потребителските разходи, която са около 70 % от БВП на САЩ.

 

 

Според прогнозите на Едуардс, САЩ скоро ще се лишат и от тази подкрепа.

 

 

«Eдинственото, което не позволява на САЩ да се плъзне в рецесията — това е американският потребител. Едва ли може да се каже, че потреблението е единственият двигател на икономиката, това повече прилича на проядена от термити селска дървена патерица, която скърца под тежестта на икономиката, виснала над нея като мъртъв товар.

 

 

Икономическото оздравяване на САЩ….очевидно се приближава към своя край», — счита той.

 

 

 

 

Аналитик сравнил текущую экономическую ситуацию в США с той, что наблюдалась перед финансовым кризисом в 2007 году, когда только потребление удерживало экономику от рецессии. В конце концов, отсутствие инвестиций в бизнес и замедление рынка труда тогда аукнулось и потребителям, и ВВП рухнул.

Эдвардс предупреждает, что рост инфляции в США скоро начнет истощать ресурсы потребителей, что только усугубит ситуацию.

Тагове: ; ; ; ;