В американските средства за масова информация се случват опасни неща — някои автори са решили, че могат да пренебрегнат «общоприетите» журналистически стандарти на фона на необичайната кампания на Доналд Тръмп и да прескочат най-важните правила на журналистиката, пише National Interest.

 

Подобен нов подход на американските журналисти касае не само материалите за самия Тръмп, но засяга и руския президент Владимир Путин. Двамата политици все едно подтикват авторите «да захвърлят не само обективността, но и задължителното правило в журналистиката — представянето на доказателства».

 

 

Да, Тръмп като кандидат за президент има недостатъци, а поведението на Путин предизвиква безпокойство, продължава изданието. Но как могат някои журналисти едновременно да твърдят, че «тяхната работа има особена ценност и заслужава уважението на гражданите», когато самите те решават да следват ли «общоприетите» стандарти в журналистиката или не, задава въпрос авторът на статията.

 

 

Ако журналистите ги устройват собствените им стандарти, те фактически «изтриват чертата между съобщаването на факти и пропагандата».

 

 

По такъв начин журналистиката се превръща в «еднолична кампания срещу реални и въображаеми пороци», често с минимална фактологична база. Ако много от американските журналисти излизат извън новинарските стандарти, то така те извращават дискусията и вредят, както на полиците, така и на обществото, се казва в материала.

Стопка журналов. Архивное фото

 

Тагове: ; ; ;