Русия играе основна роля във възстановяването и запазването на баланса в Близкия Изток, заяви лидерът на Ливанската демократическа партия Талял Арслан.

 

 

«Русия играе основополагаща роля във възстановяването на баланса в Близкия Изток. Тя дори играе водеща роля за запазването на този баланс. Нейната роля в Сирия се състои в това: да разобличи този такфиристки заговор, който заплашва не само Сирия, Ливан и Близкия Изток като цяло, но заплашва и целия свят — защото той има терористичен характер», — каза Арслан на пресконференция за МИА «Россия сегодня».

 

 

(Такфирите обявяват другомислещите мюсюлмани за предатели, които трябва да бъдат избити, бел. ред).

 

Според него, присъствието на Русия в Сирия е призвано «да спре терористичното нападение срещу легитимните власти, което нападение бе подкрепено от Запада с участието на редица арабски държави».

Флаг Ливана. Архивное фото

 

«Ливан изпитва пряко влияние от това, което се случва днес в Сирия. Ние имаме тесни връзки с Дамаск, изпитваме силно влияние от това, което се случва при нашите съседи. Подкрепяме и приветстваме ролята на Русия за разрешаването на тези проблеми, защото тя защитава целия регион, в това число и Ливан. Борбата за стабилизацията на Сирия, възстановяването там на централизираната власт ще гарантира стабилността и на Ливан — в политически и икономически план», — констатира ливанският политик.

 

 

Той е убеден, че най-нагледното доказателство за това е масовата миграция — понастоящем в Ливан има над половин милион сирийци, без да говорим за над 700-те хиляди палестински бежанци.

 

 

 

«Сравнете тази цифра с населението на Ливан, което е само четири милиона човека. Нито една страна в света не би могла да понесе това бреме, което легна върху плещите на ливанския народ…Ето един прост пример, който показва, че Ливан изпитва пряко влияние от това, които и до днес се случва в Сирия», — завърши Арслан.

 

 

Въоръженият конфликт в Сирия продължава от март 2011 година. В резултат, според данни на ООН, са загинали над 220 хиляди човека. Правителствените войски се борят срещу бандитските части, принадлежащи към различни въоръжени джихадистки организации. Най-активни са Ислямска държава и «Джебхат ан-Нусра».

 

 

От 30 септември 2015 година по молба на президента на Сирия Башар Асад групировката на ВКС на Русия с подкрепата на силите на Военно-морския флот нанесе удари по обектите на терористите, така Русия значително ликвидира инфраструктурата на джихадистите.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;