Институт, който ще се специализира в изучаването на морския потенциал на Русия съобразно интересите на Пентагона и НАТО, се откри към Военно-морския колеж в американското градче Нюпорт.

 

 

Това съобщи ТАСС, позовавайки се на агенция Associated Press (AP).

В США открылся институт по изучению морского потенциала России

 

Новото учреждение носи името Russia Maritime Studies Institute. Както се казва в изявлението, публикувано на официалния сайт на колежа, институтът «има за задача по-добре да разбере разширяващата се роля на Русия в световното корабоплаване».

 

 

В документа се отбелязва също:

 

 

«Според директора  и основател на института Майкъл Питерсън, създаването на учреждението отчасти е отговор на възраждащите се военни сили на Русия, които позволиха на Москва да стабилизира позициите си в Украйна, в Сирия и на други места, а също е обусловено от необходимостта по-добре да се разберат факторите, определящи решенията в корабоплаването. Мисията на института се състои в това: да се провеждат изследвания, свързани със стратегическите и оперативни аспекти на руското корабоплаване съобразно интересите на ВМС на САЩ».

 

 

 

Към приоритетните сфери за изучаване са «морската политика на Русия, стратегията, корабоплаването, корабостроенето, международното право».

По-нататък се разяснява, че институтът «ще предоставя научните си изследвания на ВМС на САЩ, съюзниците от НАТО и академичната общност».

 

«Целта на института е да се да снабдяват ВМС на САЩ и нашите съюзници от НАТО с информация, която да послужи при вземането на решения по въпросите на руското корабоплаване, да се изготвят аналитични данни за планирането и изпълнението на дипломатическите мисии на САЩ, а също да се получат нови сведения, полезни за изследванията», — заяви Питерсън.

 

 

В материала на АР се споменава, че «професорско-преподавателският състав и курсантите, освен всичко друго, ще изучават следното: кака Русия взема решения при ситуации в корабоплаването, проблемите в законовата и търговската сфери, свързани с топенето на ледовете в Арктика, а също въпросите за сдържането».

 

Тагове: ; ; ;