Глобалната икономика ще бъде доминираща тема на срещата на върха на Групата на 20-те индустриализирани и нововъзникващи пазарни икономики, която започва утре в източния китайски град Ханчжоу, предаде БНР.

 

Очаква се обаче, проблеми свързани с политиката и сигурността да определят тона на срещата. Сред тях са терористичните атаки в Европа, задаващите се президентски избори в САЩ и продължаващите кървави конфликти в Сирия и Ирак. Климатичните промени, човешките права и битката срещу групировката «Ислямска държава» също ще бъдат обсъдени на форума.

 

Освен в рамките на срещата, тези въпроси ще бъдат повдигнати и в многобройните двустранни срещи между световните лидери, които започнаха да пристига в Ханчжоу. Вече пристигнаха канадският премиер Джъстин Трюдо, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, италианският премиер Матео Ренци и  президентът на САЩ Барак Обама.

 

Най-вероятно това е последното пътуване на Обама в Азия като президент. Той се срещне с китайския президент Си Цзинпин. Очаква се двамата да обявят, че страните им официално стават част от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, насочено към намаляване на вредните емисии.

Тагове: ; ;