В изданието четем следното:

 

Един от последните ярки примери за пренебрегването на журналистическите стандарти е  Newsweek чрез статията си «Как Владимир Путин използва Доналд Тръмп», споделя наблюденията си изданието NI.

 

 

В статията журналистът се нахвърля върху кандидата от Републиканската партия Тръмп и хора от организацията, свързани с него, които «извършват журналистически грехове и подронват доверието на читателите».

 

NI пише, че Оуен Матюс, авторът на статията, критикува Центъра за национални интереси, в частност самото списание National Interest и председателя на консултативния съвет, дори без да потърси коментар от страна на тези, които обвинява, а редакторът на Newsweek  също никак не е разтревожен от липсата на другата гледна точка, както се оказало, отбелязва критикуваното издание.

Телевизионная студия. Архивное фото

В статията на Матюс има и други пробойни, считат авторите. В нея журналистът от Newsweek се опира главно на материал на консервативния публицист Джеймс Кирчик от Politico, без да провери фактите. Но самият Кирчик едва ли може да бъде безпристрастен източник на информация за Тръмп, защото той вече е заявявал, че ако милиардерът победи на изборите, то САЩ са заплашени от военен преврат, припомня NI.

 

 

 

Матюс твърди, че през пролетта на 2014 година американският Център за национални интереси и руският Институт за демокрация и сътрудничество са провели «съвместна пресконференция» в защита позицията на Русия за Украйна». Но в действителност, както отбелязва NI, никаква «съвместна пресконференция» не е имало. Събитието е спонсорирано само от Центъра за национални интереси. В него са участвали изпълнителният директор на центъра Пол Сондърс, критично настроен към Русия, и директорът на Института за демокрация и сътрудничество, който е представен като лице, разказващо за гледната точка на Москва.

В студии радио Sputnik. Архивное фото

Освен това, продължава NI, Матюс се опитва да открие «нещо злодейско» в това, че посланикът на Русия в САЩ е посетил речта на Тръмп в Центъра за национални интереси през пролетта на тази година. Журналистът незнайно защо е премълчал това, че освен руския дипломат на срещата са били представители на Италия, Филипините и Сингапур. Нещо повече, на мероприятието присъстват около 130 гости. Но авторът от Newsweek не е имал за цел да предостави на читателите пълната информация, а се придържа към «метода на подборката», пише National Interest.

 

 

Нещо повече, припомня изданието, Матюс — шеф на московската редакция на  Newsweek, със сигурност е общувал с представителите на властта. Нима след това не следва да считаме, че неговата репутация също е «опорочена», задава въпроса си NI.

 

 

 

«Реалността е такава, че нито един сериозен репортер не може ефективно да работи в Москва без да общува с руските чиновници и други източници, свързани с руското правителство. На американците са им нужни добре информирани журналисти с добри връзки», — отбелязва National Interest.

 

 

Освен това, на американците са им необходими информационни центрове, които могат да предоставят независими изследвания за обществеността и политиците.

 

 

САЩ имат интереси между американците и руските «фабрики на мисли» и университетите да се води неформален диалог, завършват авторите.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;