Хилъри Клинтън заяви на разпита във ФБР, че не може да си спомни служебния инструктаж за боравенето със секретна информация, се казва в частите от разпита, публикуван от ФБР.

 

 

Ведомството реши да не възбужда дело срещу Клинтън за съхранение на служебната кореспонденция в битността й на държавен секретар в личния й сървър.

 

 

На въпроса за инструктажа за секретната информация, Клинтън заяви, че не си спомня такива инструкции. Тя също не си спомни, дали са й съобщавали правилата за боравене със секретна документация на поста глава на американската дипломация.

 

ФБР не стигна до конкретни изводи за причините за забравянето на Клинтън, но се позова на обстоятелството, че екс-държавния секретар е получи през 2012 година сътресение на мозъка, вследствие на което може би забравя някои факти.

 

 

Клитън също заяви, че не може да даде нито един пример, за да опише по какъв начин се определя секретността на информацията. Тя потвърди, че й е било известно за пълномощията на държавния секретар за засекретява информацията. Клинтън, обаче,  не се била възползвала от тази възможност.

 

 

ФБР реши да не повдига обвинение към Клинтън, но директорът Джеймс Коми нарече поведението й «във висша степен безотговорно».

 

 

 

Тагове: ;