Българи от цялата страна от няколко града тръгват на първия по рода си авто-мото поход -поклонническо посещение в първопрестолната Плиска ( първата историческа българска столица) където днес оживява българския дух в храма на буквите- Двора на Кирилицата.

 

Инициативата стартира на 3 септември, а самото събитие ще се състои на следващия ден- неделя ( божи ден) 4 септември, за да бъде поставено началото на нова традиция, чиято цел е да обедини всички българи и братя по дух, всички народи, които използват Кирилицата, за да може именно сега, в нашето сложно размирно време, да идват в дома на буквите за да се поклонят пред великото дело на братята просветители и великото наследство на една мъченическа история, като деца пред завета на родителите си.

 

2

 

 

«Във време разделно, заплашени от ислямизация и враждебни орди, БРЯТЯ И СЕСТРИ, дасе върнем към корена на племето ни, към вярата и езика, който сме дали на много народи с моторизиран поход на истински Християни и Българи, в името и в защита на Език, Писменост и Вяра до свещеното им място — първопрестолна Плиска ! В първия почивен ден от четирите и три дни преди деня на съединението ! Отворени врати и на дома на Кирилицата за да засадим и там Липа — дървото на обединението и поклоним пред първите Българи разспространили нашата писменост и вяра по света. Ще има места за спане, както и който иска с палатки. Важното отново да сме заедно БРАТ ЗА БРАТА !!!»- се казва в събитието, което се разпространява в социалните мрежи.

 

 

 

Още подробности по организацията: »

 

«От София организацията е такава : 9 и 30 ч. сборен пункт с коли и мотори пред катедралата Ал. Невски. 10.00ч. независимо от времето тръгваме. По обяд спирка във втората Българска столица В. Търново и поднасяне на цветя пред паметника на Асеновци. Обядваме. Към 18.00 ч. пристигане в Плиска, където ще бъдем посрещнати. Посещение в Базиликата. Вечерта обща маса Българска маса.

Сутринта 10.00ч. мероприятие в Двора на кирилицата- Водосвет за начинанието, историческа беседа, засаждане на дърво — Липа, символ на обединението, поднасяне на венец на и цветя на светите .братя и паметника на цар. Борис I — Покръстител и Просветител Български.

 


Идеята е от различни места в страната да тръгнат такива лъчове, като поклонничество към паметта , вярата и писмеността Българска, коята ни съхранява като нация и дух. 15.00ч. тръгване.
Вече имаме потвърждение за такава колона мотори и коли от гр. Варна, които ще донесат и Липата за засаждане на светото място. Те ще посочат време и място за сбор.»

 

 

sw

 

 

 

Дворът на Кирилицата- единствения културно-исторически паметник на буквите, подарък от пазителят на буквите и създателят на това уникално място- Карен Алексанян, подарък  както за българския народ, така и за всички народи днес, които използват кирилица, оживява днес в душите ни, за да ни напомни, колко любов и вяра носят земите ни, колко страдания и мъка е имало в историята ни, за да можем ние, наследниците на този завет и култура, на това историчко съкровище, да съберем сили и да поемем отговорността да пазим завета на миналото си, да се гордеем с традициите си и да почитаме паметта на своите първоучители…защото…

» В началото беше словото….»

 

 

 

Екип на българската редакция на News Front ще присъства на събитието, очаквайте подробности по темата.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;