Тези дни ситуацията в Хама сериозно се изостри. Обединените сили на ислямистите начело с «Джунд Ал-Акса» предприеха масирано настъпление в северната част на района. Метежниците завзеха редица населени места. Те успяха да се приближат към столицата на провинцията, но бяха спрени и под ударите на ВКС на Русия преминаха към прегрупиране. Възползвайки се от малобройността на сирийските части, джихадистите тръгнаха в друга посока. Под напора на ислямистите падна град Сауран и селището Маас. Според непотвърдени данни метежниците са завзели бившата база на ПВО в покрайнините на населеното място, там са се снабдили с богати трофеи.

Днес сутринта на военното летище в Хама се приземи самолет, в който се намираше легендарният сирийски командир на бригада «Tiger Forces» полковник Сухейл Ал-Хасан. Той веднага се зае с ръководството на операцията по ликвидиране на настъплението. Под негово подчинение на всички сили на местното опълчение. Създавайки от пристигналите нови части и бронирана техника ударно ядро, полковник Сухейл нанесе контраудар по настъпващите бандитски части. Това се оказа неочаквано за джихадистите.
Първоначално по време на краткия боен сблъсък беше освободено селището  Аl-Iskenderiyah. После сирийските бойци нахлуха в Ma’ardes. В острието на атаката бяха получените от Русия танкове Т-90А, които на бойното поле нямат съперници.
При краткия сблъсък бяха унищожени два танка на противника и около 30 джихадисти. Метежниците бяха принудени да отстъпят.

Само в покрайнините на селището все още се съпротивлява неголяма група ислямисти. В този бой заедно с  подчинените си загина главатарят на групировката «Анср ал-Дин» Абу Ахмад Наиф.
«Джаиш Ал-Насър» се лишиха от двама високопоставени полеви командири — Рашид Ал-Хаджи и Абу ал-Зубайр ал-Хамви. За това съобщиха в социалните мрежи  джихадистите.
Едновременно с наземната операция мащабни въздушни удари нанесе сирийската авиация.
Изтребителите на ВВС на САР бомбардираха местата, в които са съсредоточени отрядите на въстаниците в Mourek, Тибет ал-Имам и прилежащите райони на  Аl-Buwaida и Souran.
Унищожени са около 20 картечници и няколко десетки джихадисти.

Тагове: ; ; ;