Национално безотговорно е да се твърди, че българската авиация е приземена. Така настоящият военен министър Николай Ненчев коментира в предаването „Тази сутрин” по бТВ изявленията на бившия шеф на ВВС и настоящ кандидат-президент на Коалиция «БСП-Лява България» ген. Румен Радев.

 

 

Ето какво каза още Ненчев:

 

 

„Аз вече не вярвам на нито една дума на Радев. Той твърдеше няколко пъти, че авиацията ще бъде приземена. Когато бяха БСП и служебното правителство и направи шоуто (голямото авиошоу «Това сме ние» от 2014 г.) имахме осем изправни МиГ-29. Сега имаме девет. През ноември ще получим още два двигателя от Полша – стават десет.

 

 

Обявена безпрецедентна за последните 25 г. процедура за доставка на още десет неизползвани или ремонтирани двигателя, както и за други резервни части. На този фон за охраната на въздушното ни пространство са необходими два изтребителя и един дежурен.

 

 

Ген. Радев излезе от армията с мотива, че политическото ръководство е взело недопустимо решение чужди самолети да пазят небето ни.

 

 

Българските военновъздушни сили изпълняват задачата по охрана на въздушното пространство самостоятелно или съвместно с други съюзници – по закон няма възможност да предоставим въздушното си пространство.

 

 

Т.нар еър полисинг идва след решение на парламента от февруари и е странно, че командирът на ВВС не е хвърлил оставка тогава. Оказва се, че български генерал не приема инициатива на Народното събрание.

 

 

С това поведение трябва да се занимава прокуратурата.

 

 

За пристигналите у нас американски самолети България няма да плаща нищо, а по-нататъшно участие на чужди машини за еър полисинг е обект на двустранни договори. Нашите ВВС могат сами да пазят българското небе, но за пилотите е полезно да летят с колеги от други страни.

 

 

Вече има инвестиционен проект за 1,5 млрд. лв., с които да се купят десет самолета. Договорът трябва да бъде подписан до края на годината.

 

 

Ген. Радев днес е кандидат на БСП, партията, която не подкрепя инвестиционния проект за нови изтребители. Как се чувства в тази компания, как разговаря с тези хора, които не подкрепят проекта?

 

 

И по-рано имаше  индикации за генерала, че се готви за политическа кариера.

 

 

Сегашната жена на генерала е финансист във ВВС и това е „много тежък конфликт на интереси”.

Тагове: ;