Дискусията сред МВнР на страните-членки на ЕС в петък не изяви сериозни противоречия за съдбата на санкциите срещу Русия — те както и до сега са свързани с пълното изпълнение на минските съглашения, заяви лидерът на европейската дипломация Федерика Могерини.

 

«Обсъждахме санкциите. Длъжна съм да кажа, че нямаше значителни разминавания, не бяха изразени значителни желания да се отклоним от вече съгласуваната позиция, че снемането на санкциите трябва да е свързано с пълното изпълнение на минските съглашения», каза Могерини пред журналисти.

 

 

Тя отбеляза, че министрите са обсъдили изпълнението на минските съглашения, за да «предоставят на държавните глави и правителства оценка за изпълнението на Минск, оценка на политическия процес, процеса на сигурност».

 

 

Според нея, важно е било «да се даде на министрите на външните работи възможност да се помогне, да се предотврати решение за санкциите, което държавните глави и правителствата предстои да приемат през октомври, не само обсъждайки санкциите, но и това, с което те са свързани — със ситуацията на място и работата по разрешаването на конфликта в Украйна».

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;