В Италия стартира петиция с настояване да се допусне Параолимпийският национален отбор на Русия до Игрите-2016.

 

 

Петицията е публикувана в италианското издание  Imola Oggi. Журналистите от изданието наричат поведението на Международния параолимпийски комитет “срамно”, а ръководителят на организацията Филип Крейвън – “неадекватен”.

 

 

“Спортът трябва да остане извън границите на ненавистта и политическата мръсотия”, — това е цитат от петицията. Отстраняването на спортистите списанието счита за политическо решение на комитета – необективно и нарушаващо правилата.

 

 

Изданието се надява, че петицията ще може да привлече вниманието към тази вопиюща несправедливост, което в края на краищата ще доведе до победа на здравия разум.

 

 

“Студената война на Запада срещу Русия носи множество последствия, сред които има действително отвратителни. Спортът трябва да си остане извън пределите на цялата ненавист, икономически войни и мръсотията на международната политика. Политическите мотиви за отстраняването  на параолимпийците на Русия от Игрите-2016 доказват липсата на професионализъм при Филип Крейвън, президент на МПК, който не просто се ограничи със изявления, а в прав текст обвини правителството”, — се казва в писмото.

 

 

В момента Imola Oggi е едно от най-читаемите издания в Италия. Затова петицата има шанс да бъде забелязана.

 

 

Отстраняването на руските параолимпийци от Игрите в Рио възмути и журналиста от вестник The Independent Мери Дежевски. Това е несправедливо, защото демонстрира пред света отношението на международните спортни организации  към хората с ограничени възможности, твърди авторът на материала.

 

 

“Това ли са равните права?! Наказанието трябва да съответства на престъплението. Какво послание се изпраща на Русия от името на световния спорт за правата на хората с ограничени възможности?”, — задава риторичния си въпрос Дежевски.

Тагове: ; ; ;