В Косово (намиращо се в южна Сърбия, което през 2008 година незаконно обяви своята независимост) днес е крайно неспокойно. Парламентът на самопровъзгласената «република» след няколко часа ще пристъпи към гласуване за промяна на границата с Черна гора, което предизвика недоволството на опозиционните партии и нациналистите-албанци.

 

 

В Прищина и други големи градове се провеждат масови акции с искането да се гласува против споразумението, защото, както считат противниците на документа, на Черна гора ще трябва да се отстъпят няколко квадратни километра от спорната територия.

 

 

По-рано «Албанската народна армия»(остатък от «Армията за освобождение на Косово», терористична организация) публикува видео, в което заплашва с война Черна гора в случай на ратифициране на споразумението. Днес черногорските СМИ съобщиха за нощен инцидент със стрелба на границата.

 

Както пише от мястото на събитието журналистът Сергей Белоус, позовавайки се албанските си колеги, ако решението за демаркацията бъде все пак прието, последствията ще бъдат непрадсказуеми, може да започне хаос в страната.

 

 

Демаркацията на черногорско-косовската граница е едно от изискванията за влизането на Черна гора в НАТО, което върви с пълна сила, независимо от масовите протести на гражданите. При това самото признание за независимостта на Косово от официална Подгорица, което и доведе до днешната ескалация на обстановката в региона — е един от ключовите поводи за недоволството на гражданите на Черна гора около външнополитическия курс на властите.

 

 

По-рано имаше протести пред посолството на Черна гора в Косово заради демаркацията на косовската граница с Черна Гора. Недоволните албанци издигнаха лозунги «Албанците трябва да завладяват земя на Балканите, а не да дават» и «Нямаме земя за даряване». Те поискаха от албанското правителство да се намеси и да не допусне предаването на 8200 декара албанска земя от Косово на Черна гора.

 

 

Напрежението се повиши след като Албанската национална армия (АНА) заплаши с война Черна гора заради демаркацията на границата.

 

 

Договорът трябва да бъде утвърден на 1 септември, а черногорският премиер Филип Вуянович е на мнение, че всичко ще завърши така, както е предвидено през август миналата година във Виена. Тогава двете страни подписаха споразумението. «В Косово никой няма право да изразява каквото и да е било недоволство към Черна гора, защото тя не го заслужава. Във всяка ситуация показваме, че имаме държава, която се грижи за своята сигурност», заяви министър-председателят Филип Вуянович.

 

 

Трите опозиционни косовски партии Алианс за бъдещето на Косово, движение Самоопределение и Инициатива за Косово от самото начало се противопоставят на договора за демаркация, който според тях ощетява територията на Косово в полза на Черна гора. Депутати от Самоопределение неотдавна поставиха на спорната гранична линия с Черна гора албанско знаме и табели «Република Косово» и «Добре дошли» с намерението да покажат къде е «истинската граница». Така те оспориха граничната линия, определена със споразумение за демаркация на границата, подписано от двете страни миналата година. Знамето и табелите бяха свалени от черногорската полиция.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;