Изявленията на САЩ в ООН за силов сценарий в Сирия е в разрез с опитите на Москва и Вашингтон по мирен начин да регулират ситуацията в САР, заяви официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова.
1

 

 

«За какъв въобще силов сценарий можем да говорим, след като в продължение на няколко часа (преговорите на МВнР на САЩ и Русия в Женева, бел.ред) и по време на многобройните телефонни разговори постоянно се обсъжда въпросът за мирното регулиране на сирийския конфликт», отговори тя на въпроса, защо в момента в Съвета за сигурност към ООН има изявления за възможен силов сценарий за разрешаването на кризата в САР.

 

 

 

 

«Какво пречи да не се използват международно-правовите методи, а се прибягва до силови? На САЩ нещо им речи да седнат на масата и заедно да се изработи документ, насочен към недопускане използването на химическо оръжие в ръцете на терористите», — отбеляза Захарова, изразявайки съмнение, че съвременната американска дипломация въобще има последователност в действията си.

 

 

Според нея, силовите методи в дипломацията демонстрират нейното безсилие и довеждат до още по-голяма деградация на ситуацията.

 

 

«Изходът от силовите операции винаги е печален», — допълни Захарова.

 

 

«Имам усещането, че нашите американски колеги използват СБ на ООН за пиар цели, това е много опасна тенденция, защото СБ към ООН е най-високия изпълнителен орган на цялата международната правова система. Да се използва той като площадка за пиар-кампании, в това число за някакви вътрешнополитически цели, е недопустимо», — подчерта Захарова.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ;