120 мигранти, които са регистрирани в бежанския лагер в Харманли, са открити във «Военна рампа» в София. В момента се организира транспорт, за да бъдат върнати обратно, съобщи в предаването «Денят започва» по БНТ председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова.

 

За 2016 г. по-малко от 550 души са получили статут за бежанци у нас, а през 2015 г. издадените бежански статути са били 5 500. Председателката на Агенцията за бежанците уточни, че до няколко дена, след като се  обнародва  устройствения правилник, помещенията от затворен тип ще бъдат факт.

 

«Помещенията се изграждат в съответствие с европейските стандарти, лицата там имат график, който са длъжни да спазват. В известна степен се ограничава правото им на придвижване, но всички останали техни права са запазени. Това не може да се направи, защото някой иска да го направи, тези правни основания са, когато трябва да се направи проверка за самоличност, когато лицето застрашава националната сигурност и обществения ред, когато в рамките на процедурата не могат да се съберат факти и данни, за да може тя да продължи или има опасност лицето да се укрие, извън тези основания няма как лицата да бъдат настанени в помещения от затворен тип. Това е достатъчно за превантивна мярка и да има дисциплиниращ ефект», уточни в предаването Първанова.

Тагове: ; ;