Москва често провежда широкомащабни военни учения, но няма причина те да се възприемат като подготовка на въоръжените сили на Русия за някакво нахлуване, пише Симон Сараджян в The National Interest, помощник-директор на Американо-руската програма за предотвратяване на ядрения тероризъм и научен сътрудник към Белферовския център към Училище Кенеди в Харвард.

Танк Т-90

 

Според него, последните военни учения в южна Русия са поставили на колене западните й съседи — те са разтревожени от това, че действията на Кремъл са подготовка за военна кампания.

 

 

 

Руските въоръжени сили действително се подготвят за война, но това не означава, че Москва има намерение да я започне, счита Сараджян.

 

 

«Настоящите и бъдещите учения се провеждат, за да се обучи войската в случай на каквито и да било непредвидени обстоятелства, в това число най-лошите от възможните сценарии, а заедно с това, за да се изпрати сигнал към потенциалните съперници и «нелоялните съседи», — пише Сараджян.
Проверката на бойната готовност на Южния, Западния и Централния военни окръзи започна на 25 август. По данни на министерството на отбраната на Русия, ученията ще продължат до края на месец август.
Целта е да се провери бойната готовност на въоръжените сили в навечерието на двете крупни военни учения «Кавказ-2016».
От Министерството на отбраната на Русия съобщиха, че военните аташета към дипломатическите мисии в Москва са били предварително уведомени за ученията. Освен това, чуждестранните военни аташета са били поканени да наблюдават хода на ученията «Кавказ — 2016».
Выход в море кораблей Черноморского флота

Но Москва не успя да разсее опасенията на Киев, Брюксел и Вашингтон, подчертава аналитикът. В частност, президентът на Украйна още преди началото на проверката на бойната готовност на руската войска заяви, че Москва вероятно се готви за «широкомащабно нахлуване».

 

 

 

Някои западни медии изразиха безпокойството си чрез особено гръмки заглавия. Сараджян дава пример с британския таблоид Експрес:

 

 

«Путин започна широкомащабна военна операция на фона на опасенията, че Русия иска мегавойна».

 

 

 

«Както вече казах по-горе, вярвам, че Русия действително се готви за широкомащабна война. Но това е нещото, с което се занимават генералите от всяка страна. Те се готвят за най-лошите сценарии — тяхната работа е провеждането на широкомащабни учения — да се проверят, доколко въоръжените сили са готови за подобен сценарий», — пише аналитикът.

 

 

 

Но това не означава, че руското военно ръководство иска да реализира тези сценарии, отбелязва той, подчертавайки, че чуждестранните аташета в случай на подготовка за «мегавойна» срещу НАТО няма да бъдат канени за наблюдатели на ученията.

 

 

 

Сараджян обръща внимание върху това, че руските въоръжени сили провеждат систематични учения всяка година от времето, когато икономиката на Русия се възстанови след 90-те години — по всяка вероятност нещата в тази сфера ще продължат по същия начин, пише авторът. Историята на тези учения от 2013 година показва, че Русия проверява бойната си готовност във всички направления.

 

 

 

«Руските генерали обичат да обучават военните, не мога да ги виня за това: както полушеговито през 2002 година каза един от моите съкурсници в Гвардейската школа Кенеди, американските военни не обичат войните, затова те не се готвят за тях. Вероятно руските генерали имат друга гледна точка»,  добавя авторът.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;