FT: Надеждите на САЩ и ЕС за TTIP скоро ще рухнат окончателно

FT: Надеждите на САЩ и ЕС за TTIP скоро ще рухнат окончателноТрансатлантическото споразумение за партньорство в областта на търговията и инвестициите  (TTIP)  може да стане жертва на напрежението в отношенията между Европа и САЩ, невиждано от края на Втората световна война, пише The Financial Times.

Демонстрация против Трансатлантического соглашения о партнерстве в области торговли и инвестиций (TTIP, TAFTA) в Париже, Франция. Архивное фото

 

По-рано тази седмица вице-канцлерът на Германия Зигмар Габриел и държавният секретар на Франция по външната търговия Матиас Факъл, обвиниха САЩ за провала на дискусиите по  TTIP.

 

 

Еврокомисията заяви, че в продължение на 20 години Ирландия незаконно е предоставяла на Apple данъчни облекчения в размер на 13 милиарда евро и трябва да поиска възмездяване от американската корпорация.

 

 

Още през 2015 година беше ясно, че около TTIP възникват трудности. През октомври миналата година Европарламентът заяви, че две години след  началото на преговорите страните както и преди не обсъждат същността на въпроса и не решават сложните проблеми, припомня изданието.

Министр экономики Германии Зигмар Габриэль. Архивное фото

Има още два фактора, които влияят негативно върху TTIP. Първият — предизборната кампания в европейските страни и в САЩ.
Вторият — излизането на Великобритания от ЕС.

Гласуването на британците в края на юни «с един замах» ги изкара от ЕС, а Великобритания беше «най-крупният и последователен привърженик» на трансатлантическото икономическо споразумение, отбелязва  The Financial Times.

 

 

Но невъзможността да се стигне до договорка за TTIP — това не е единственият признак за неблагоприятния период в отношенията между Брюксел и Вашингтон.

 

 

 

Политиците и от двете страна на Атлантика се упрекват един друг в търговски протекционизъм, шовинистични настроения и популизъм.

 

 

 

В европейските политически и делови кръгове всички гръмко се оплакват от това, че ЕС страда от западните санкции срещу Русия, се казва в статията.

Акция протеста против соглашений о трансатлантической торговле в Европе в Ганновере. Архивное фото

 

ЕС и САЩ и до днес не могат да приемат взаимоприемливи решения, а това означава, че под заплаха е не само търговското споразумение. Разногласията могат да подронят световния ред, наложил се след Втората световна война, от което зависи процъфтяването и сигурността на целия Запад, пише изданието.

 

 

 

Последните събития около TTIP мога да бъдат пагубни за проекта. Според бившия посланик на САЩ в Германия Джон Карнблум, Брюксел и Вашингтон «вероятно отварят последната глава на трансатлантическата надежда».

 

 

FT: Надеждите на САЩ и ЕС за TTIP скоро ще рухнат окончателно

Коментари:

Зареждане ...