Коронната фраза на Ангела Меркел «ще се справим» (Wir schaffen das) вече е на една година — но по-правилно би било да се каже «няма да се справим», така счита главният редактор на Deutsche Welle Александър Кудашефф.

Федеральный канцлер Германии Ангела Меркель. Архивное фото

 

В статия за DW той подробно изброява, защо Германия, според него, «няма да се справи».

 

 

Германия не може да се справи с кризата с бежанците, защото тя не знае с какво точно трябва да се справи в момента — със задачата да се окаже помощ на мигрантите или с проблема около тяхната интеграция.

 

 

Според автора, немците в контекста на настоящата криза не разбират много неща — например, че мигрантите са настроени къде-къде по-консервативно, отколкото немските граждани понастоящем.

 

 

 

Немците не осъзнават, че интеграцията — това е дълъг процес, не виждат разликата между решаването на проблема с миграцията в техническия смисъл на проблема и в културния.

 

 

Германия не е готова да покаже на мигрантите, че може да стане родина за тях, не разбира какви сериозни усилия са необходими, за да се помогне на мигрантите да станат част от чужда култура.

 

 

 

Някои мигранти от Сирия и Афганистан, признава Кудашефф, «просто няма да се справят», защото те «не са дорасли» до нивото на такава развита страна, като Германия.

 

 

 

«Ние ще се справим» — това в най-добрата светлина е фраза, която просто изразява германския оптимизъм. Но характерната черта за немците не е оптимизмът, а по-скоро страхът», — счита главният редактор на DW.

 

 

 

Преди година федералният канцлер Ангела Меркел разреши на мигрантите безпрепятствено да влязат в Германия. Това провокира рязко увеличаване на потока от бежанци в цяла Европа.

 

 

По данни на МВР на Германия, през 2015 година в страната са проникнали над един милион бежанци.

 

 

Меркел рязко е критикувана заради нейната миграционна политика, в това число и от колегите й от собствената й партия, но федералният канцлер и до днес е уверена, че Германия ще се справи с миграционната криза, а фразата си «ще се справим» тя нарича «справедлива и правилна».

 

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ;