Руската армия демонстрира в Сирия своята ефективност, американските военни, свикнали да провеждат само операции срещу въстаници в Близкия Изток, има на какво да се научат от руснаците, считат американски военни чиновници. Това пише Defense One.

 

На първо място, счита министърът на армията на САЩ Ерик Фанинг, необходимо е да се ускори развитието на кибер- и радиоелектронните средства за борба.

 

 

 

Но, пише изданието, главната задача е нуждата да се снабди американската войска с такива средства от информационните и електронните технологии в борбата, които притежава Русия.

 

 

 

«За последните няколко години наблюдаваме действията на Русия, в това число в Сирия, и разбрахме, че Москва може да използва най-различни възможности на бойното поле. Видяхме съчетаването на безпилотни летателни системи, кибератаки и разширени възможности при електронната борба», — каза Фаниннг.

 

 

 

За да се стигне до нивото на руските военни, министърът на армията на САЩ заяви за създаването на Управление за бързо реагиране, чиято главна цел е решаването на проблемите с неравните възможности, които съществуват понастоящем и с които се сблъсква американското командване по места.

 

Американские истребители Lockheed Martin F-35 Lightning II

 

«Нашите противници се модернизират с бързи темпове. В някои случаи нашите възможности са недостатъчни, за да запазим и задържим настоящото ниво. Крайно важно е да можем да развиваме вече съществуващите и новите технологии в това темпо, което ще отговаря и ще съответства на днешните и утрешните конфликти», — такова мнение изрази генерал-майор Уолтър Пайет, който ще оглави новото Управление в структурата на армията на САЩ.

 

 

 

В този дух се изказва и бившият посланик на САЩ в Украйна Стивън Пайфер, който заяви, че американските военни трябва отново да се научат да водят широкомащабни военни операции, които се различават от битката с въстаниците в Близкия Изток.

 

 

«В този смисъл, считам, че американските военни има на какво да се научат от руснаците», — каза Пайфер.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;