Вчера ислямистките бойци, част от оглавяваната от Ал Кайда сирийска опозиция, започнаха в северната част на Хама настъпателна операция, наречена от тях «Поход на шейх Мерван Хадид».
Главната цел на настъплението бе да се отслаби натискът над техните съюзници в Алепо и да се отреже войсковата групировка на ВС на САР в този район от снабдяване.
Първоначално настъплението се развиваше успешно.
Ислямистите разрушиха малобройните заслони на сирийските военни, които бяха на гарнизон в населените места по пътя на ислямистите.
По такъв начин те успяха да завземат няколко селища и да се приближат до административния център на региона на разстояние 5 км.
Завземайки населеното място Хатаб, бойците от «Джунд Ал-Акса»  започнаха сериозно да заплашват столицата на провинцията, защото вече можеха да обстрелват нейните околности от оръдия и РСЗО.

Но за тази предислокация им трябваше време, което катастрофално не им достигаше.
Във връзка с така наличните обстоятелства, ВС на САР решиха да потърсят помощта  на руските си съюзници.
Командването на ВКС на Русия мълниеносно се отзова на молбата и изпрати в региона щурмовите вертолети Ми-28Н и Ка-52.
Появявайки се в небето над Хама, руските «Нощни ловци» и «Алигатори» веднага промениха съотношението на силите в участъка.
Те нанесоха удари по частите на джихадистите, които се предвижваха по трасето Мардех-Хама, а после обработиха покрайнините на населеното място Хатаб с фугасни бомби.
Така атака на ислямистите бе ликвидирана.

Тагове: ; ; ; ;