Министерството на отбраната на Русия потвърди, че руски Су-24 е унищожил в сирийската провинция Алепо говорителят на терористичната групировка Ислямска държава.

 

«Сред ликвидираните терористи, по потвърдени от няколко канала на разузнаването данни, е бил полевият командир Абу Мухамад ал-Аднани, по-известен като «официален представител за средствата за масова информация» на международната терористична организация ИД», — се казва в съобщението на министерството.

 

Отбелязва се, че в резултат на въздушните удари на руския бомбардировач са унищожени около 40 джихадисти.

 

 

По-рано за ликвидирането на ал-Аднани съобщи организацията SITE Intelligence Group, която осъществява мониторинг върху интернет-активността на екстремистките групировки. Отбелязва се, че ислямистите са съобщили за смъртта му във вторник вечерта.

 

Какво е известно за ал-Аднани

 

Абу Мухамед ал-Аднани е известен с призивите си към терористични атаки в страните от Запада, той е бил вторият човек в групировката след главатаря Абу Бакр ал-Багади.

 

Боевик террористической группировки Джебхат ан-Нусра

 

Според версията на някои криминолози, зад серията терористични атаки, потресли Париж пред ноември 2015 година, е стоял именно ал-Аднани, а не ликвидираният от полицията Абделхамид Абауд.

 

 

Според информация от британския Sunday Times, който се позовава на ръководителите на западните специални служби, ал-Аднани е отговарял за клетките на ИД във Франция, Великобритания, Германия, Италия и Белгия.

 

 

Изданието отбелязва също, че по-рано той е воювал в Ирак и фигурира в списъка на международните терористи, съставен от САЩ.

 

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;