Щурмовакът-бомбардировач Су-25, макар и да не се намира на предната линия на техническия прогрес, продължава да се използва в огромни обеми в целия свят, пише

National Interest.

Главната причина за неговата популярност е в това, че Су-25 е практичен и ефективен при нанасянето на удари по наземни цели, отбелязва изданието.
Предшественикът на Су-25 беше бронираният щурмовак Ил-2, когото наричаха «летящия танк». По време на Втората световна война Ил-2 хвърляше бомби върху немските танкове без да се интересува от огъня на вражеската артилерия.

«Ил-2»

 

 

Този опит бе отчетен при разработката на Су-25, чието серийно производство започна през 1978 г. Самолетът бе предназначен за «титаничната схватка между страните от Варшавския договор и сухопътните сили на НАТО», затова той може да лети на малки височини и бавно, за да наблюдава полето на боя и ефективно да нанася удари.

 

 

За далекобойните зенитни системи на НАТО нисколетящият Су-25 беше неуязвим, но не и за зенитните оръдия и картечници. Затова кабината на самолета е своеобразна «бронирана вана»: дебелината на бронята около кабината е от 10 до 25 милиметра- Бронята защитава топлинните баки и системите за резервно управление.

 

 

В резултат, пише изданието, за своята богата бойна кариера самолетите Су-25 винаги оцеляваха дори след твърде сериозни повреди.

 

 

 

 Американският аналог на Су-25 е щурмовакът А-10, който ще влезе в състава на ВВС на САЩ през 2022 година. В Русия Су-25 преживява сериозна модернизация.
Самолетите от модернизираната серия Су-25М са снабдени с нова система за спътникова навигация…Подобрена е бордовата електроника: има индикатори на предното стъкло, приемник за предупреждение за радиолокационна намеса. Су-25СМ може да носи управляемата ракета Р-73 на малка далечина и бомбардира с лазерен прицел.

 

Су-25СМ

 

 

Су-25 са участвали в множество конфликти по целия свят, от локални в постсъветското пространство до Ирак, Етиопия и Судан. През 2015 година Русия използва модернизираните Су-25СМ по време на операцията си в Сирия. Според наблюдатели, именно тези щурмоваци са се справяли най-добре със задачата за близка авиационна подкрепа, извършвайки около 1 600 бойни полета.

 

Самолеты ВКС России на авиабазе Хмеймим в Сирии. Архивное фото

«Да се възхищаваме от високите показатели на МиГ-29 или F-22 е занимателно, но не толкова ефективните Су-25 оказаха значително по-голямо влияние при широкия спектър от конфликти», — отбелязва изданието.

 

 

Самолетите, независимо от всичко, са способни да нанасят удари по наземни цели и да оцеляват под ответен огън, затова ще продължават да се ползват от огромно търсене по целия свят, подчертава статията.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;