Германският вестник Handelsblatt пише, че сътрудници на украинските специални служби измъчват затворници в тайните затвори на СБУ.

 

Изданието споделя историята на мъж, който се представял за Виктор Ашихин. Според него, той бил в тайния затвор на СБУ 569 дена. На  7 декември 2014 г в дома му в градчето Украинск в бившата Донецка област пристигнали трима човека в униформа, сложили на 59-годишния Ашихин чувал на главата и го отвели в база на СБУ в Краматорск, където го подложили на мъчения.

 

Немецкая газета Handelsblatt написала о пытках в тайных тюрьмах СБУ

 

«Те ми заповядаха да се съблека, биха ме с желязна тръба по петите и ме разпитваха как съм участвал в референдума», — заяви мъжът.

 

След това Ашихин, според собствените му самопризнания, три пъти бил превозван от един затвор в друг, за да се скрие арестуването му от независимите наблюдатели.

 

 

Вестникът разказва историята на още един пленник — 34-годишният Николай Вакарук, също жител на Украинск. Той бил заловен два дена преди Ашихин, измъчвали го, за да признае, че е бил информатор на сепаратистите. Когато се разболял, го преместили в болница, регистрирали го под чуждо име, завързали го за леглото, а през цялото време бил следен от офицер от СБУ.

 

 

Както се казва в статията, неотдавна двамата и още 11 пленници били освободени от тайния затвор на спецслужбите по настояване на правозащитниците от Amnesty International и Human Rights Watch. Спецслужбите настоявали бившите пленници да си мълчат за престоя им в затвора, никакви официални обвинения по случая не са повдигнати.

 

Тагове: ; ; ; ;