В Германия е в разгара си преврат, насочен срещу канцлера Ангела Меркел, пък нека да е и незабелязан, пише Die Welt.

Акция протеста против политики Ангелы Меркель в Берлине

«Явно залезът на Меркел, предсказан преди няколко месеца, започна бавно да се проявява»,  пише авторът на статията Хенрик М. Бродер.

 

 

Според него, това се случва не защото Хорст Зеехофер, лидерът на Християско-социалния съюз (ХСС), сестринска партия на ХДС на Меркел «я избутва от трона», не заради достигането на «горния праг на интеграцията», за което говори вице-канцлерът Зигмар Габриел. При това Габриел, който оглавява Социал-демократическата партия на Германия, премълчава за ролята на собствената си партия в миграционната криза.

 

 

 

 Причината за залеза се крие дори не в това, че федералният канцлер, както излиза, започна най-накрая да осъзнава границите на собствените си възможности.
«Всичко е значително по-просто. Разгарът на пуча срещу Меркел на пръв поглед не прилича на нищо от горното», — твърди Бродер.
Авторът признава, че терминът «пуч» предизвиква «определени асоциации» и подчертава, че няма предвид насилнически военен преврат.
Според него, настоящите «пучисти» е достатъчно просто да позволят нещата да вървят по своя ред, вярвайки в «саморазрушителните сили» на политиката на федералния канцлер.
Вид на Бранденбургские ворота с улицы Унтер ден Линден в Берлине. Архивное фото

Меркел, според него, извърши редица неща, чийто последствия не могат да се върнат назад.

 

 

«Ако можеше сега тя да ги спре, страната би се оказала в състояние на извънредно емоционално състояние», — отбелязва той.

 

 

Хората са разочаровани от нея, подобно на Хорст Зеехофер, който още миналата есен наричаше решението на Меркел да пусне мигрантите грешка. Според него, няма никаква възможност «да се запуши тази бутилка», под което той разбира отворените граници.

 

 

Защо лидерът на ХСС само заплашва, вместо да организира собствената си партия на федерално ниво, а не само в Бавария, и да обяви война на Меркел, задава въпроса си Бродер.

 

 

Той допуска, че в това се крият определени планове.

 

 

«Нека тя прави това, което прави, докато вече няма да може да направи нищо. Докато нейният рейтинг не се окаже в дупката. Ние няма да я сваляме от трона. Тя ще падне от него сама. Това е само въпрос на време», — описва теорията си журналистът.

 

 

 

Канцлер Германии Ангела Меркель в Таллине, август 2016

 

Той отбелязва, че «пучист» е може би не само Зеехофер: вероятно няколко мъже и жени в този момент «стоят някъде заедно» и градят плановете за деня, в който Меркел ще изгуби властта си.

 

 

Недоволството към Ангела Меркел на фона на нейната миграционна политика расте отдавна. Както отбелязва вестник The Guardian в статията си за немските парламентарни партии, които, според някои аналитици могат да сменят Меркел от поста канцлер, ако по-рано в каквато и да е ситуация тя можеше да се опре на собствената си партия, то сега, година след началото на кризата с бежанците, нейните либерални позиции отблъскват дори собствените й съпартийци.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ;