WSJ: Настъплението на Турция в Сирия шокира САЩ

WSJ: Настъплението на Турция в Сирия шокира САЩОперацията на Турция срещу ИД в Сирия шокира САЩ, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на изявления на американски и турски чиновници.

Вид на Анкару, Турция. Архивное фото

Когато армията на Турция започна настъплението си в Сирия миналата седмица, официално Пентагонът заяви, че одобрява операцията, акцентирайки върху голямото сътрудничество между Вашингтон и Анкара.

 

 

«Но зад кулисите сътрудничеството между партньорите от НАТО претърпя крах на високо ниво», — констатира изданието.

 

 

Съгласуването в действията между Анкара и Вашингтон бе нарушено, а това засилва напрежението между двете страни, а на всичкото отгоре има разногласия, започнали след опита за военен преврат в Турция през юли, отбелязва изданието.

 

 

 

WSJ проследява цялата история на преговорите между Анкара и Вашингтон по съвместна операция в Сирия, чието начало бе положено през пролетта на 2015 година.

 

 

През юни 2015 година президентът на Турция Ердоган изрази готовност да задейства на границата 2000 военни. Освен това, той разчиташе на американските специални части, но Вашингтон посрещна идеята твърде хладно.

 

 

В резултат вместо сухопътна операция Анкара и Вашингтон се договориха да подкрепят няколко хиляди бойци от сирийската опозиция с авиация и артилерия.
След това преговорите останаха на пауза: лидерите на Пентагона и някои турски генерали решиха, че Анкара вероятно няма да може да мобилизира достатъчен брой въстаници за мисията.

 

Турецкая бронетехника на границе с Сирией. Архивное фото

 

След като в сирийския конфликт се намеси Русия, съвместната операция бе отложена като неосъществима — особено след като турските ВВС свалиха руския самолет на турско-сирийската граница.

 

 

 

През зимата преговорите се подновиха, а през март Анкара предостави на Вашингтон списък от 1800 сирийски въстаници, които тя, според думите на неназован представител на Анкара, били готови да се задействат в операция срещу ИД.

 

 

 

След юлския опит за държавен преврат в Турция американските военни заявили, че не искат края на сътрудничеството с Анкара в борбата с ИД, независимо от засилващите се разногласия.

 

 

След като през август Ердоган се срещна с Путин, Турция изпрати в Русия военна делегация, за да се обсъди планираната в Сирия операция. Според думите на високопоставен представител на Анкара, Москва е уверила турците, че те няма да попаднат под ударите на руската авиация, ако преминат сирийската граница.

 

 

 

На 13 август сирийските кюрди с подкрепата на САЩ завзеха град Манбидж — стратегически важен пункт за доставки между «столицата» на ИД Рака и Турция. След това Анкара и Вашингтон забиха тревога, че  кюрдските отряди са започнали да се придвижват на север, към границата с Турция.

 

 

Анкара даде съгласието си за операцията, доверявайки се на Вашингтон, че кюрдите, изчиствайки града от терористите, ще го напуснат и ще се върнат по своите територии източно от река Ефрат.

 

 

 

На 17 август Анкара започна да подготвя сирийските въстаници в съответствие с плана от март, но кюрдите, според данни от турските власти, вече имали нова цел — не Рака, а Джараблус, град, който бе завзет от ИД, намира се на границата с Турция.

 

 

 

На 20 август Турция вече имаше нов повод съвсем скоро да започне операция: терористичният атентат на ИД над турска сватба, който отнесе живота на над 50 човека. Според твърденията на турските и американски чиновници, след това въоръжените сили  се стремили да демонстрират пред Ердоган своята решителност и лоялност, особено след опита за държавен преврат.

 

 

 

 

 

Според плана на Анкара, турските специални части трябвало да влязат в сирийския град Джараблус заедно с американците, които трябвало да координират авиоударите и действията на задействаната в операцията сирийска опозиция.

 

 

В началото на миналата седмица Пентагонът, който бил одобрил този план, започнал да уточнява детайлите по операцията с Белия дом. САЩ имали намерение да предоставят 40 командоси.

 

 

Пентагонът очаквал бърз отговор, но Белият дом «се нуждаел от отговори на някои въпроси» преди да реши как да продължи. В частност, САЩ се интересували от защитата на американските специални части в рамките на операцията, в която можело да участват и бойци, свързани с «Ал Кайда», отбелязва изданието.

 

 

 

Турците искали да започнат операцията колкото се може по-бързо.

 

 

Докато Белият дом чакал отговорите на въпросите си, Пентагонът се опитвал да убеди Анкара да даде още малко време на САЩ. САЩ искали да направят така, че кюрдите да се махнат от територията, на която щели да действат турските военни.

 

 

Вечерта на 23 август Белият дом заявил за намерението си да проведе на следващия ден среща на високо ниво за разглеждане на предложението на Пентагона. През нощта Турция започнала настъплението без да уведоми за това Вашингтон.

У северного сирийского города Джараблус. 24 августа 2016

Когато след началото на операцията на турско-сирийската граница започнали сблъсъци между турците и сирийските кюрди, които се подкрепят от САЩ, Вашингтон излязъл с «неочаквано резки» призиви към двете страни да прекратят бойните действия.

 

 

Според думите на официален представител на Белия дом, те предупредили турските военни в понеделник, че няма да подкрепят от въздуха въоръжените сили, които се движели на юг, дълбоко в територията на Сирия. Тази част на армията, която щяла да се движи на запад около турско-сирийската граница и да се противопостави на ИД, щяла да има подкрепата на американската авиация.

 

 

Вашингтон заявил на кюрдите, че подкрепата към тях също зависи от посоката на тяхното настъпление.

 

 

В понеделник главата на Пентагона Аштън Картър заяви, че кюрдските части са започнали движение на изток, снижавайки градуса са напрежение спрямо турците.

 

 

Според думите на официални представители на САЩ, те се вълнуват, че Турция сега ще се «окопае» в Сирия и несъзнателно ще облекчи живота на терористите от Ислямска държава.

Петя Паликрушева