Агенция  Bloomberg публикува кошмарна прогноза за икономиката на Украйна.

 

 

Експертите отбелязват, че вероятността от дефолт на Украйна в близките три години се оценява на 17.8 %, имайки предвид факторите: състояние на икономиката, непогасени дългове и политически рискове. Държавата е третата в света в подобна позиция след Венецуела и Гърция.

 

 

 

 

Украина в тройке лидеров по вероятному дефолту - Bloomberg

 

 

Година, след като в Украйна бе предотвратен дефолт чрез споразумението с кредиторите за реструктуризацията на 18 млрд долара дълг, пазарът на облигациите на страната отново започва да се отклонява от курса.

 

 

Ако в първите осем месеца на годината Украйна лидира сред развиващите се пазари в Европа, то през август украинските облигации за изгубили част от ръста си, защото изострените отношения с Русия заради Крим демонстрираха бяха оценени като националната сигурност.

 

 

 

Разпродажбата доказва изменчивите настроения сред бизнесмените в ситуацията, при която страната се опитва да възстанови международните резерви, а Международният валутен фонд замрази кредите си по програмата за помощ на страната.

 

 

 

«Нивото на украинските облигации се поддържаше от «бързите пари», които имат свойството много бързо да напускат пазара», — каза старши аналитикът от Bank A/S в Хелзинки Владимир Миклашевский.

 

 

«Твърде голяма е неопредлеността около програмите на МВФ и твърде високи са политическите рискове, за да се обсъжда отпускане на нови облигации» в рамките на програмата за помощ», — уточни той.

 

Тагове: ;