Възможностите за прекратяването на огъна в Сирия намаляват, затова ни е необходима подкрепата на Русия, заяви пред журналисти ключовият външнополитически съветник на Обама Бен Родс.

 

 

«Нашият сигнал към Русия е такъв: «прозорецът на възможностите» се затваря. Ние трябва да решим, може ли да се постигне истинско споразумение и то да се подкрепи», — каза Родс.

 

 

«Ние не постигнахме споразумение, макар да има прогрес. В момента сме съсредоточени върху това да постигнем подкрепа и действия от страна на Русия чрез нейните собствени въоръжени сили и влияние върху режима на Асад, за да има истинско прекратяване на бойните действия и механизъм за хуманитарен достъп до засегнатите райони, главно в Алепо. Продължаваме дискусиите, за да постигнем тази цел», — добави той.

 

Според него, при наличието на подобни споразумения е възможно допълнително сътрудничество с Русия за Сирия в борбата срещу ИД и «Джебхат ан-Нусра».

 

По-рано Сергей Лавров заяви, че Москва и Вашингтон ще успеят да открият «все повече и повече допирни точки» за Сирия. Той отбеляза, че страните са направили няколко важни стъпки в регулирането на сирийската криза.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;