Продължение от 1 част (виж пак тук в раздел Статии)

 

 

Изкусният спорт, започнал с обвиненията към Русия за нейния отговор на вашингтонската провокация, че по такъв начин е създала опасна ситуация, завършва с аргумента, че Вашингтон е длъжен да се приспособи към това, че Русия ще защитава своите национални интереси.

 

 

Обнадеждаващо е да се наблюдава, как в отношението на Вашингтон към Русия се завръща поне малко реализъм.

 

 

Но все още с реализъм са препълнени само малцина.

 

 

Малко е вероятно тези възгледи да бъдат споделяни от новия режим на Хилъри.

 

 

 

Според мене, вероятността от ядрена война заради намеренията на неоконсерваторите, в резултат на грешки или по причини на лъжливи информации за пускането на ракети, все още си остава пределно висока.

 

 

 

Провокациите спрямо въоръжените сили и ракетните бази на САЩ/НАТО на границите на Русия са безразсъдство, защото те повишават напрежението между двете ядрени държави.

 

 

 

Именно във времената на напрежение лъжливите информации намират благодатна почва, започват да им вярват.

 

 

В името на запазване живота на Земята Вашингтон е длъжен да деескалира напрежението към Русия, а не да го повишава.

 

 

На този етап липсват признаци за това, че неоконсерваторите биха могли да се откажат от своята хегемония в името на живота на Земята.

 

 

Автор: Пол Крейг Робърт, доктор на икономическите науки, бивш заместник по икономическата политика на министъра на финансите на САЩ в администрацията на Роналд Рейгън. Автор на икономическата политика на американското правителство през 1981—1989 г, получило името «рейгъномика». Редактор и анализатор за вестник «Уол Стрийт Джърнъл», сп. «Businessweek» и новинарската агенция «Scripps Howard News Service». Автор на постоянна колонка във вестник «The Washington Times». Автор на многобройни книги, посветени на най-крупните проблеми на съвременността.

Превод: Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ;