Неонацистите в Латвия разрушиха паметник на съветските моряци

Неонацистите в  Латвия разрушиха паметник на съветските моряци

Местната организация на Daugavas vanagi Latvija разруши паметникът, построен в чест на съветските моряци в град Лимбажи, заяви пред журналисти ръководителят на организацията Гунарс Гринбергс.

 

 

Паметникът на 26-те моряци, загинали по тези места в годините на Втората световна война, бе построен през 1974 г. Както твърди Гринбергс, архивните материали свидетелствали за това, че моряците уж са се занимавали с мародерство и убийства — били убити седем мирни жители на Лимбажи.

 

 

Представител на Лимбажската градска дума съобщи, че законодателният орган е подкрепил разрушаването на паметника. Демонтажът, който бе извършен през почивните дни, бе подкрепен и от партията «Всичко за Латвия», се съобщава на нейния сайт.

 

 

Това не е първият случай, когато в Латвия оскверняват или разрушават паметници на съветските войни. През юли неизвестни лица оскверниха монумента в град Субата на границата с Литва. Според лидера на партия «За родния език» Владимир Линдерман, тези действия са мъстта на местни активисти, които призовават да се разруши паметникът на Войните Освободители на Литва в Рига. По-рано парламентът отказа да разгледа инициативата за неговото разрушаване.

 

 

Daugavas Vanagi – е организация, която подкрепя живеещите в страната легионери от Вафен СС.