39209201507268531720684Ирина Бокова е на трето място в новото трето гласуване в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк за избор на нов генерален секретар на ООН. Генералният директор на ЮНЕСКО е получила 7 гласа „за”, 5 „против” и 3 въздържали се, според сайта Euractiv, цитиран от «24 часа». На първа позиция е бившият португалски премиер Антонио Гутериш с 11 „за”, 3 гласа „против” и 1 «въздържал се».

 

 

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“  преподавателят по политически науки д-р Любомир Стефанов сподели, че не е изненадат от равния брой гласове, който са получили българската и сръбската кандидатури:

 

 

«Тук математиката много наподобява на гласуванията в Съвета на ЕС, където държавите имат тежест и пр.  Тук стои друго – колко от постоянните представители на Съвета за сигурност гласуват „за“ и колко от непостоянните представители. В крайна сметка ветото, което могат да наложат постоянните представители, е решаващо.

 

 

Доколкото успях да сравня, тъй като броят на гласовете «за» или окуражителни и «не» – отрицателни, прочие не стават публично ясни, мисля, че г-жа Бокова запазва тези гласове, които имаше предния път, около 7си стоят, което при проста математика означава, че ако са гласували половината от членовете, непостоянните, за нея и част от членовете на постоянното представителство, нейният баланс стои на същото положение, което е било преди месец на гласуването».

 

 

Стефанов цитира френски анализ, според който, ако някоя от страните – членки на постоянното представителство на СС на ООН ясно заяви интерес към някой от кандидатите, това означава да го „изгори“ от състезанието.

 

 

Лидерството на Антонио Гутериш е репер за това как може да бъде постигнат консенсус, а не индикатор за краен успех, категоричен е Стефанов, който се обяви против анонимното гласуване за високия пост.

Тагове: ;