САЩ трябва да се загрижат за собствената си отбрана и за сигурността на своите граждани, а не за защитата на държави, които не влизат в сферата на американските интереси, пише Брюс Фейн за Huffington Post.

Не е ясно защо САЩ поеха отговорността да изпратят своите войници в защита на Естония, Латвия или Литва, докато истинският дълг на военнослужещите е да защитават американците, които плащат данъци на американската държава, за разлика от естонците, латвийците и литовците, счита Фейн.
Според него, напускайки НАТО, САЩ съществено ще понижат напрежението по отношение на Русия.
«След това Русия, вероятно, ще изиска възстановяване на влиянието над съседите си, но това не трябва да тревожи САЩ. САЩ действаха точно така повече от два века», — пише аналитикът.
Истребители ВВС США F-22 Raptor на авиабазе Зокняй, Литва. Архивное фото

 

Той отбелязва, че доктрината Монро провъзгласява целия американски континент за зона, закрита за вмешателство на европейски държави.

 

 

«Да се твърди,че всички страни са равни, но че САЩ са по-равни от другите, това означава да се поощрява войната», — счита Фейн.

 

 

Аналитикът отбелязва, че излизането от НАТО ще създаде фундамент за договора по намаляване на ядрените арсенали на Русия и САЩ. Освен това, тази стъпка ще позволи на Вашингтон да се обезопаси от външна агресия.

 

 

«Време е САЩ да дадат НАТО в музея в качеството му на експонат наред с други артефакти от американската империя», — резюмира авторът на статията.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;