Разказ на руски журналисти от Алепо.

 

 

Босото момиченце с големи тъмни очи се оказа най-разговорливо. То, както нейните братя и сестри, не обръща внимание на шума от оръжията и взривовете в сирийския град Алепо.

 

 

«Те постоянно ни пречат да спим. Неотдавна дойдоха и ме взеха с брат ми и възрастните. Ние живяхме при тях (джихадисти, бел.ред.) много дълго, после чичо Хасан каза, че сме негови деца и ни отведе при родителите ни», — разказва момиченцето Алия, отговаряйки на въпроса, не изпитва ли страх от терористите.

 

 

Ситуация в Алеппо. Архивное фото

По-големите деца разказват, че джихадистите вземат в плен мирните жители в Идлиб. Хората са им нужда за жив щит, за обмен на пленници. Но, ако се намерят влиятелни хора, може да се стигне до договорка, тогава част от хората се освобождават. Това са такива хора, които не са уличени във връзки с държавата и армията. Такъв щастливец бил Хасан. Децата живели при него 15 дена.

 

 

«Скоро ще отида в ново училище, нашето го разрушиха. А после ще науча руски и ще стана рускиня. Татко казва, че в Русия всички деца са щастливи, там може да се играе и никой няма да ни плаши по нощите», — споделя плановете си за бъдещето Алия.

 

 

 

По молба на децата, руските журналисти провели първия урок по руски. Децата извадили от тайниците си тетрадки и моливи, подготвили се да пишат първите букви от така чуждия им език. Учениците старателно изписвали новите букви в тетрадките си, всеки от тях се стараел, надявайки се да стане отличник и да получи надежда да замине по-далеч от войната.

 

 

«Русия ни обеща да ни помогне. И вие удържахте обещанието си, вие сте едни от малкото, които не ни изоставиха в бедата. Искам нашите деца да помнят това и да знаят, че руснаците не хвърлят думите си на вятъра и никога няма да ни изоставят в бедата», — казва Амер.

 

 

На сбогуваме, руските журналисти са съпроводени от най-малкия член от голямото и дружно семейство — момиченце на една година, в чийто поглед за миг проблеснала трагедията на целия сирийски народ. Момиченцето, ако можело, щяло да разкаже много повече от по-големите.

 

 

Нейният брат — един от синовете на Амер — е убит, той бил по-голям и воювал в редовете на сирийската армия.

 

Тагове: ; ; ; ;