Roy Jones Jr., роден на 16 януари 1969 г г.) е американски професионален боксьор, настоящ Световен шампион на федерации — NABO и IBC, в категория лека-тежка.

 

Многократен носител на титли на федерациите WBC, WBA, IBF, IBO, NABF, WBF, IBA. През 90-те години на XX  век Джоунс е наречен „Боеца на десетилетието“ от спортните журналисти в Америка.

 

Като актьор Джоунс е известен с ролята си на Капитан Балерд в „Матрицата: Презареждане“.

 

 

Рой Джоунс – младши е професионален боксьор от САЩ, който е носител на множество световни титли в средна категория, супер средна, полутежка и тежка категория. Единственият боксьор, който започва кариерата си от леката средна категория и достига до най-тежките, като във всяка една от тях оставя дълбоки следи. Никой друг не е правил това в цялата над 100 — годишна история на професионалния бокс. Джоунс е обявен за „Боец на десетилетието“ за 90-те години на ХХ век от Асоциацията на боксовите журналисти в Америка.

Самият Джонс-младши получи руски паспорт през октомври 2015 година. Екс световният шампион в четири категории си извоюва слава в САЩ, където проведе значителна част от професионалните си боеве. Американският национален отбор дръпна напред. Рой Джонс получи олимпийски медал на Игрите през 1988 години.

 

Според думите на боксьора, на него толкова много му харесва да е в Русия, че той решил да промени гражданството си и да «построи мост» между своята бивша страна и настоящата.

 

Рой Джонс е влюбен в Крим.

 

Той му напомня за родината. Боксьорът има планове: той планира да се засели в Подмосковието, да си купи вила в Крим, да научи руски език и да открие в Русия мрежа от академии по бокс.

 

На този етап 47-годишният Рой Джонс-младши е зает с професионалната си кариера.
След тежкото поражение с накаут в първия бой под руско знаме боксьорът имаше намерение да слезе от ринга, но, когато по-късно победи два пъти, новоизпеченият руснак реши да продължи кариерата си в още четири боя.

 

Тагове: ; ; ;