Руският танк Т-90 («Владимир») влезе в петицата на най-добрите танкове в света, според списание The National Interest.

 

 

Главното конкурентно предимство на Т-90 е далечината на поражението на целта, отбелязва журналистът от изданието Кайл Мизоками.

 

 

Танкът има 125-мм оръдие Д-81, което е изключително ефективно в стрелбата на далечно разстояние, благодарение на особеностите на ствола си. При новите модификации на оръдието системата за управление на огъня отчита данните на изкривяването на ствола, което позволява да се повиши точността при интензивна стрелба и да се компенсират деформациите на ствола.

 

 

Т-90

 

Още една отличителна особеност на Т-90 е непробиваемостта на бронята на положените в танка ракети — те са управлявани с лазер от комплекса «Рефлекс-М». Тези противотанкови снаряди са способни да пробият броня над 700 мм от разстояние пет километра, добавя експертът.

 

 

Според аналитика, около края на студената война «неоспорим крал» сред танковете е американският М1 «Абрамс».

 

 

 

M1A2 Abrams

 

«Другите танкове могат и да не са така добри, както «Абрамс», но тях ги няма в този списък. М1 «Абрамс» бе задействан в две големи операции на САЩ — във войната в Персийския залив през 1991 година и във войната в Ирак, която продължи от 2003 до 2010 год. В Ирак «Абрамс» не понесе нито една загуба», — се казва в статията.

 

 

Най-добър европейски танк днес, според Мизоками, е немският «Леопард 2». Според характеристиките си той прилича на «Абрамс», но американският е по-тежък и по-добре защитен. В топ-5 също влизат израелският боен танк «Меркава 4» и британският «Челинджър 2».

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;