Националната електрическа компания /НЕК/ дължи на АЕЦ «Козлодуй» почти 90 милиона лева за продадения й ток, каза в интервю за «Хоризонт» изпълнителният директор на централата Иван Андреев.

 

 

За да има достатъчно средства за удължаване на работата на двата блока, АЕЦ «Козлодуй» няма да плати дължимия от нея дивидент в размер на близо 40 милиона лева.

 

 

Тази сума е била приспадната от задълженията на НЕК към централата, обясни Иван Андреев:

 

 

«Ние направихме предложение да прихванем този дивидент със задълженията на НЕК и по този начин да имаме стабилен финансов ресурс по отношение на плащанията за удължаване на ресурса. Това ще помогне за стабилната работа на блоковете в следващ период с удължен ресурс, където тези пари ще се възстановят в много по-голям размер».

 

 

Повечето от дейностите по удължаване на работата на 5-и блок на АЕЦ «Козлодуй» вече са изпълнени, каза още Иван Андреев. Мерките по удължаване на срока на експлоатация на двата блока, както и тези за повишаването на мощността на реакторите ще струват на централата около 300 милиона евро. За да продължи живота на двата си блока, АЕЦ „Козлодуй“ е дала вече близо 75 милиона евро, каза Иван Андреев:

 

 

«По отношение на 5-и блок са изпълнени към 85 % от дейностите. Ние трябва да предадем през октомври документацията в Агенцията за ядрено регулиране, а лицензията изтича в началото на ноември догодина»

 

 

Дейностите по 6-и блок обаче са в самото начало, тъй като неговият лиценз за работа е за още три години:

 

 

«Основните неща се набелязват през плановото спиране на блока, което предстои в края на септември, октомври и ноември. Част от нещата са изследвани на предишното спиране на 6-и блок. Сега трябва да видим нещо, което сме видели и допълнително трябва да се направи», каза Иван Андреев.

 

 

Новото усъвършенствано ядрено гориво, с което предстои да заработи АЕЦ „Козлодуй“, ще е по-евтино от сегашното, обеща Андреев. Атомната електроцентрала ще започне да го използва едва след като получи разрешение за това от Агенцията за ядрено регулиране, която в момента разглежда документацията. Договорът със сегашния доставчик на АЕЦ „Козлодуй“ изтича през 2020-а година. Централата обаче е започнала да прави анализи дали е възможно да смени доставчика си.

 

 

 

Тагове: ;