Страхът пред възможността Доналд Тръмп да стане президент на САЩ принуди Киев да се намеси в изборите на САЩ, пише The Financial Times.

 

 

Става дума за «непряка» намеса. Вестникът се позовава на опитите на антикорупционното бюро заедно с депутата от Върховната рада С. Лещенко да намери информация, представяща Тръмп в негативна светлина.

 

 

«Перспективата пред това, че Тръмп, който хвали заклетия враг на Украйна Путин, ще стане лидер на нейния основен съюзник, подтикна не само Лещенко, но и по-широк кръг политически лидери в Киев да направят това, което не са извършвали никога: да се намесят, макар и косвено, в изборите на САЩ», — пише изданието.

 

 

Както отбелязва Едриан Каратники, старши научен сътрудник към американския Атлантически съвет, тази намеса е достигнала «безпрецедентно ниво».

 

 

По-рано този месец Антикорупционното бюро на Украйна публикува секретен отчет, който уж доказва, че Пол Манафорт, бившият ръководител на щаба на Тръмп, неофициално е получил милиони долари от Партията на регионите на Виктор Янукович, чийто съветник той е бил преди няколко години. Самият Манафорт отрече обвиненията.

Кандидат в президенты США от Демократической партии Хиллари Клинтон

 

Лещенко и други украински политици имат намерение и по-нататък да се опитат да направят така, че Тръмп да не достигне  до «върховете на политическата власт в САЩ», се отбелязва в статията.

 

 

«Президентстването на Тръмп ще промени украинския дневен ред на американската външна политика», — счита депутатът от Върховната рада. Според Лещенко, за него е важно не само да се покаже «корупцията» в случая, а това, че Тръмп е «проруски кандидат, който може да разруши геополитическия баланс в света».

 

 

Независимо от това, че болшинството украинци вече не питаят илюзии относно настоящото правителство на страната, Лещенко твърди, че събитията от последните две години «са укрепили прозападния път на Украйна». Болшинството украински политици подкрепят Хилъри Клинтън, заяви той.

 

 

След като Тръмп изрази готовността си да разгледа въпроса за признаването на Крим за руски, ако бъде избран за президент, срещу него тръгнаха много политически дейци на Украйна.

 

«Доколкото чух, жителите на Крим предпочитат да бъдат с Русия», — заяви Тръмп.

 

В отговор на това бившият премиер Арсений Яценюк написа в профила си във Фейсбук, че Тръмп «се е противопоставил на истинските ценности на свободния свят».

 

 

Ръководителят на МВР на Украйна Аваков на свой ред заяви, че изявлението на Тръмп за Крим «е диагноза на опасен маргинал».

 

 

Министърът на финансите на Украйна Наталия Яреско след думите на Тръмп се обърна в Туитър към другия републиканец — Джон Маккейн.

 

 

«Моля Ви, гарантирайте ни, че не сте съгласен с изявлението на Тръмп за Крим», — написа тя.

 

 

 

Това съвсем не е единственото изявление на Тръмп, което предизвика негодуванието на неговите противници. Миналия месец той отбеляза, че много членове на НАТО не плащат сметките си в алианса.

 

 

Западните медии счетоха това за доказателство, че американският милиардер не е готов да помага на съюзниците на САЩ във военния алианс «в случай на руска агресия». Медиите на Запад направиха извода, че Тръмп действа в интерес на Русия.

 

 

По-късно републиканецът на шега призова руските хакери да намерят писмата на Хилъри Клинтън, изчезнали от личната й поща. Тази шега на Тръмп бе счетена за държавна измяна — в частност, юридическият съветник на Барак Обама Лоурънс Трайб, изрази становището, че американският милиардер «призовава противниците на САЩ да започнат срещу Америка кибервойна».

 

 

 

Крим стана част от Русия през март 2014 година след референдума, в който за присъединяването към Русия гласуваха над 96 % от жителите на полуострова. Референдумът бе проведен след февруарския държавен преврат в Киев, в резултат на който бе свален законно избраният президент на Украйна Виктор Янукович.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;