МВнР на Сирия нарече «театрална постановка» нападението на турската армия над сирийския град Джараблус, което доведе до гибелта на мирни граждани.

 

«Театралната постановка, който организира Турция по време на интервенцията си в Джараблус, бе проведена без нито един изстрел към терористите от Ислямска държава»,  се казва в изявлението на министерството.

 

МВнР на Сирия заяви, че действията на турската армия в северна Сирия се провеждат съвместно с терористични групировки, включително «Джебхат ан-Нусра» и нейните съюзници.

 

 

По данни на сирийското външно министерство, в резултат на действията на турската армия южно от Джераблус са загинали 35 мирни граждани.

 

 

Бандитските части са подкрепяни от страните от Запада, в частност САЩ, Франция, страните от Близкия Изток пряко подкрепят терористите, воюващи на територията на Сирия, подчертават от министерството.

 

 

МВнР на Сирия изпрати две писма до Съвета за сигурност към ООН и генералния секретар на ООН с настояване да се осъди категорично «агресията» на турската армия по отношение суверенитета на Сирия.

 

 

Турецкая бронетехника на границе с Сирией. Архивное фото

Армията на Турция миналата седмица започна операция срещу ИД в близкия до страната град Джараблрус в северна Сирия. В операцията взеха участие сирийската опозиция и ВВС на международната коалиция. Сирийските власти нарекоха действията на Турция нарушение на суверенитета. За едно денонощие Джараблус премина под контрола на опозиционната Свободна сирийска армия.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;