Силите на сирийските кюрди ще се превърнат в цели на операцията на въоръжените сили на Турция в северна Сирия, ако не отидат на изток от река Ефрат, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу.

 

По време на пресконференция в Анкара той подчерта, че главната цел на операцията в сирийския Джараблус е да се изчисти регионът от Ислямска държава.

 

 

«Да се победи ИД с помощта на въздушни атаки е невъзможно, ние можем да направим това със сухопътни операции. В нашите операции участват местни жители. На тази земя трябва да се върнат тези, които винаги се живели там. Но целта на силите на самоотбраната на сирийските кюрди не е такава: те заставят жителите да напускат домовете си, провеждат етнически чистки», — заяви Чавушоглу.

 

 

По-рано кюрдите заявиха, че артилерията и ВВС на Турция нанасят удари по две населени места около Джараблус северно от Алепо. Според техни данни, в резултат на това са загинали мирни жители. На свой ред Анкара опроверга информацията, че ударите са нанасяни по граждани.

 

 

 

Тагове: ; ; ;