НАТО трябва да спре «свободното падане на Турция в обятията на Путин», пише в статия си за Newsweek бившият посланик на САЩ в Азербайджан Матю Брайз. Според него, Анкара и НАТО са необходими един на друг, Вашингтон трябва да покаже това ясно.

 

 

Независимо от неотдавнашните политически вълнения и стоплянето на отношенията с Русия, Турция остава крайно важен член на НАТО, който се намира редом до две «от най-сериозните заплахи» за алианса: «възраждащата се Русия» на север и Ислямска държава на юг, се казва в статията.

 

 

Но неотдавнашните отношения между САЩ и Анкара не се подреждат по най-добрия начин. Вместо след опита за държавен преврат в Турция САЩ недвусмислено да осъди случилото се и подкрепи правителството, държавният секретар на САЩ Джон Кери просто призова към мир и стабилност, пише авторът.

 

 

 

А по-късно той влоши ситуацията, предупреждавайки турския лидер Ердоган, че суровите мерки, прилагани от властите след пуча, могат да заплашат членството на Турция в НАТО.

 

 

Тази безпрецедентна заплаха да се изгони страната от алианса сериозно ядоса турците, които очакваха солидарност от страна на САЩ в опасния за тях момент, отбелязва Брайз.

 

 

Нещо повече, турската страна бе озадачена от това, че САЩ отказаха да екстрадират Гюлен, който заради опита за държавен преврат в Турция се счита за «лидер на терористите».

 

 

 

Президентът на Русия Путин спешно се възползва от тези разкол между Анкара и Вашингтон. Той беше първият чуждестранен лидер, който позвъни на Ердоган след опита за пуч и го покани в Москва. Срещата на двамата лидери се състоя в Санкт Петербург на 9 август.

 

 

Макар двамата лидери да не постигнаха никакъв крупен пробив, те придвижиха започналия в края на юни процес за нормализиране на двустранните отношения след 7-месечното захлаждане, настъпило в резултат на това, че Турция през ноември миналата година свали руски военен самолет. Най-голямо постижение на срещата в Санкт Петербург беше изявлението на двете държави, че те ще координират политиката си за Сирия, където Русия подкрепя президента Асад, а Турция се опитва да го свали.

 

 

«В края на краищата Путин едва ли ще измъкне Ердоган и Турция от НАТО», — уверен е екс-псоланикът на САЩ.

 

 

Русия все още не е отменила няколко икономически санкции, които тя въведе към Анкара като наказание за сваления самолет. В най-общ план турците знаят своята история и помнят, че Русия в продължение на столетия е очаквала да получи контрола над турските проливи, които съединяват Черно море със Средиземно.

 

 

Екс-посланикът отбелязва, че «националната душа на Турция лежи в Европа, Близкия Изток и Централна Азия, а не в Русия».

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;